32,7 kilométert meneteltek

2023.01.21. 17:05

Don 80: túrával emlékeztek a hősökre - fotók

Mezőhegyesről indulva, Pitvarost, Csanádalbertit, Ambrózfalvát és Nagyért érintve, Tótkomlósig 32,7 kilométert meneteltek a Don 80 Emléktúra résztvevői. A menetben január 21-én, szombaton több mint 170 nyugállományú és tartalékos katona, valamint kadét és civil túrázó is részt vett.

Kovács Erika

A Békés menetszázadot Antal László hagyományőrző alezredes vezette. Fotó: Kovács Erika

Az első Csongrád-Csanád vármegyei állomáson, Pitvaroson találkoztunk a doni hősökre emlékezőkkel, akiket Radó Tibor várt a Petőfi téren, az első és második világháborús emlékműveknél.

Történelmünk fekete napja

– Jó érzés azt látni, hogy ennyien emlékezünk a Donnál elesett hőseinkre. Az áttörés történelmünk egyik fekete napja volt, az elmúlt 100 év legfájóbb és legszomorúbb katonai eseménye. A katonák, rossz körülmények között, hiányos felszereléssel tették meg, amit elvárt tőlük a haza. Hősökké váltak – mondta beszédében Radó Tibor, Pitvaros polgármestere.

A megemlékezés után a menet résztvevői megkoszorúzták a második világháborús emlékművet. Rövid pihenő után pedig Csanádalbertire indultak.

Átlépték a vármegyehatárt

A pihenőidőben a menetet vezető, 71 esztendős Antal Lászlót, a Békés menetszázad parancsnokát, hagyományőrző alezredest kérdeztük.

– Az emléktúra főszervezője a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a MATASZ. A Don 80 Emléktúra 23 éves múltra tekint vissza. A doni áttörés áldozatairól, akik elestek, hadifogságba estek, munkaszolgálatosok voltak, vagy testileg, lelkileg meggyötörve, de hazatértek, a rendszerváltozás előttig szót sem lehetett ejteni. A MATASZ szerette volna, ha méltó módon emlékezünk meg a doni hőseinkről. Huszonhárom éve hatan tették meg az első emléktúrát, majd évről évre növekedett a résztvevők száma. Hét éve már 600-an voltunk, magam is vagy ötödik alkalommal tettem meg a 30 kilométeres távot. Akkor merült fel, hogy jó lenne, ha megyénként rendeznénk meg az emléktúrát. Békés vármegye volt az első, ahol megszerveztük. Évről évre változik a túra útvonala. Idén átléptük a megyehatárt, a menet Mezőhegyesről indult, Pitvaroson, Csanádalbertin, Ambrózfalván és Nagyéren át Tótkomlósig tart, összesen 32,7 kilométert gyalogolunk a doni hősök előtt tisztelegve. 14 helyen helyezünk el koszorúkat és mécseseket – mondta Antal László. A hagyományőrző alezredestől megtudtuk, hét éve még alig húszan csatlakoztak a Békés menetszázadhoz, ma már 176-an voltak. A túrába bárhol be lehetett kapcsolódni és nem volt kötelező végigmenni a teljes távon.

Minden településnek vannak háborús veszteségei

– Három éve közösen szervezzük meg a túrát a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesülettel. Minden településnek vannak háborús veszteségei. Szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hogy a hősök előtti tisztelgés valamennyiünk kötelessége – mondta a főszervező.

Az emléktúrán nyugdíjas- és tartalékos katonák, kadétok, civilek is részt vettek. A civilek bázisát a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület adta.

– Munkamegosztásban végezzük a szervezést. A MATASZ a hagyományőrzést, mi pedig a turisztikai oldalt erősítjük. Az emlékmenet érdemes arra, hogy minél szélesebb kört bevonjunk – hangsúlyozta Viczián Zoltán, az egyesület túravezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában