Csongrád-Csanád vármegye

2023.01.03. 08:40

Megint sok kutya szaladt világgá szilveszterkor

Bár az állatvédők mindent megtesznek, hogy előzetesen felhívják a figyelmet a veszélyre, továbbra sem csökken a szilveszterkor elszaladó kutyák száma. Szegeden és környékén az elmúlt napokban több mint 20 bejelentést kezeltek a Tappancs Alapítvány munkatársai, a következő napokban pedig még számítanak továbbiakra.

T. K.

20210311 Bordány Tappancs Állatvédő Alapítvány Képen: kóbor kutya Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

Szilveszter napja minden évben nagyüzem az állatvédőknél, hiszen a tűzijátékok durrogásától rengeteg házi kedvenc retteg. Ha pedig egy kutya bepánikol, az ösztönei menekülésre késztetik. Ebben a helyzetben pedig olyan akadályok sem állítják meg, amelyek a hétköznapokban igen. A Tappancs Állatvédő Alapítványhoz eddig közel két tucat talált kutyáról érkezett bejelentés, a következő napokban azonban még sok feladatra számítanak.

– Bár évek óta hangoztatjuk, hogy legalább erre az egy napra érdemes bezárni az állatokat, a helyzet semmit nem javul: hasonló mennyiségű telefont és üzenetet kaptunk, mint tavaly – mondta el lapunknak Gácsi Mária kuratóriumi tag.

– Sajnos az emberek nem értik meg, hogy az, hogy egy kutya soha nem szokott elszökni, vagy eddig nem félt szilveszterkor, nem jelent semmit. Ez a két leggyakrabban elhangzó mondat azoktól a gazdáktól, akik keresik a kedvencüket, pedig számtalanszor felhívtuk már rá a figyelmet, hogy egy kutya ingerküszöbe bármikor túltelítődhet – fogalmazott.

A mostani évbúcsúztató durrogások során főleg a Szeged környéki kis falvakból tűntek el kutyák, volt, amelyik balesetet is szenvedett. A Tappancs Alapítvány nyolc önkéntessel dolgozott éjszaka, hogy a kedvencek a lehető leghamarabb hazakerülhessenek.

– Ha kaptunk egy bejelentést arról, hogy kóborló kutyát látnak, a helyszínhez legközelebb lévő munkatársunk megpróbálta megkeresni. Ha szerencsénk volt, az állatot ellátták chippel, így azonnal hazakerülhetett. Sok kutyában azonban nem volt azonosító – mesélte Gácsi Mária. 

Mivel a Tappancs Tanyán telt ház van és csak a karanténból kikerülő állatok helyére tudnak új kutyát bevinni, ilyenkor megpróbálnak ideiglenes befogadót keresni a kóbor eb számára önkénteseik vagy jószándékú állatbarátok között.

– Ha szerencsénk van, csupán pár napra, amíg jelentkezik a gazdi. Ha nincs, akkor pedig ahogy felszabadul egy hely, bevisszük a menhelyre – tette hozzá.

Gácsi Mária megjegyezte: mivel a rémült állatok akár 15-20 kilométert is képesek futni, majd akár napokig elbújnak, mire eléggé megnyugodnak ahhoz, hogy megpróbáljanak visszatalálni, a következő időszakban még számítanak arra, hogy sok gazdátlan kutyát kell begyűjteniük.

– Pedig mindez elkerülhető lenne, ha csupán erre az egy éjszakára mindenki gondoskodna arról, hogy valóban be legyen zárva a kutyája olyan helyre, ahonnan esélye sincs kiszökni – hívta fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában