Csökkentenék a környezet terhelését

2023.02.03. 17:30

30 ezer tonna kávézaccot termelünk

Nemrégiben tartották Hódmezővásárhelyen az „ECOffee Consumers” elnevezésű Erasmus+ projekt nyitó értekezletét. Egyik céljuk a körforgásos gazdálkodás elveinek terjesztése a kávéiparban, illetve a fogyasztói tudatosság növelése.

T. Sz.

Vásárhelyen tartották meg az „ECOffee Consumers” elnevezésű Erasmus+ projekt nyitó értekezletét. Fotó: Tudás Alapítvány

A világ kávéfogyasztásának körülbelül 33 százaléka köthető Európához, ahol a legnagyobb a kávéfüggőség. Egy európai átlagosan valamivel több mint 5 kilogramm kávét iszik meg évente, ami körülbelül 10 kilogramm nedves kávézaccot jelent. Ugyanakkor ez a sajátos hulladék többféleképpen hasznosítható, többek között a gombatermesztés táptalajaként vagy biomassza-pelletként, de előállíthatók belőle különböző biokémiai anyagok is. Évente mintegy 6 millió tonna keletkezik belőle világszerte, Magyarországon 25-30 000 tonna, ami komolyan terheli a környezetet. 

Fotós: Tudás Alapítvány 

Nemrégiben tartották Hódmezővásárhelyen az „ECOffee Consumers” elnevezésű Erasmus+ projekt nyitó értekezletét. A program koordinátora a Tudás Alapítvány, közreműködő partnerei ciprusi, görög, portugál, holland és szlovéniai szervezetek. – A projekt hátterét az adja, hogy napjainkban jelentős politikai és társadalmi elvárás irányul arra, hogy csökkenjen az ipari és mezőgazdasági, illetve egyéb nagy mennyiségű hulladékot termelő emberi tevékenységből származó szennyeződés. Az élelmiszerhulladék olyan hulladékáram, amit nagy gonddal kell kezelni egyre nagyobb környezeti, társadalmi és gazdasági hatásai miatt. Ilyen hulladék a kávézacc is – mondta lapunknak Palotás János, a projekt koordinátora. Hozzátette: a program egyik célja, hogy segítse a fogyasztóknak elsajátítani a fenntartható szokásokat és az, hogy terjessze a körforgásos gazdálkodás elveit a kávéiparban. Ehhez útmutatót dolgoznak ki a kávézóknak, illetve online és okostelefon alkalmazással elérhető oktatási anyagokat, oktatóvideókat készítenek majd. 

A résztvevő országokban és nemzetközi tréningen, Portugáliában képzik majd ki a résztvevőket. A népszerűsítésért különféle eseményeket szerveznek majd a partnerországokban. Az előzetes számítások szerint több mint 600 ember vesz részt a tevékenységekben, köztük oktatók, kávéfogyasztók, kávézók tulajdonosai és alkalmazottai, képzési központok és közintézmények. A kezdeményezés elérhető a közösségi oldalon, illetve hamarosan a résztvevő országok nemzeti nyelvein olvasható honlapon is. A teljes program jövő ősszel zárul. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában