Ismét esélyt adnak az esélyteleneknek

2023.02.02. 17:30

Utcai macskakolóniákat ivartalanítanak

Ismét utcán élő, gazdátlan macskák ivartalanítását támogatja a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete. Ehhez keresik civil segítőiket.

T.Sz.

Folytatja utcai cicák ivartalanítását támogató programját a vásárhelyi állatvédő egyesület. Illusztráció: Török János

Utcai, gazdátlan macskáknál régóta alkalmazzák a TNR, azaz a befogás, ivartalanítás, visszaengedés módszerét. Megelőzve ezzel a nem várt szaporulatokat, ám a műtét és lábadozás után az állatokat visszaengedik befogási helyükre. A módszert kritizálók szerint a cicáknak gazdát kellene találni, ám a jelenlegi létszámnál ez szinte képtelenség. Az egyik vásárhelyi szervezetnél előfordult már, hogy egyetlen hónap alatt száz macska elhelyezéséhez kértek tőlük segítséget.

 

Az ivartalanítással szó szerint a kóborló macskák életét mentjük meg. A műtét után a kevesebb kontaktus miatt erősödik az egyedek immunrendszere, egészségesebbek és erősebbek. Külföldön régi bevált gyakorlat a TNR, sajnos nálunk továbbra is vannak kételkedők

 – mondta Balogh Ernő, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke. Hozzátette, tapasztalatuk szerint az enyhe tél miatt kitolódott a hagyományosan tavasztól őszig tartó párzási időszak. Ami még sokkal több nem kívánt almot és sajnos kóbor állatot jelent. A civil szervezet több éve folytatja ivartalanítási programját svájci partnerszervezetük támogatásával. Ebben a félévben 800 ezer forint keretösszegből gazdálkodhatnak, ami nagyjából 40-50 állat ivartalanítását fedezi. Az önkéntes állatvédő hangsúlyozta: főként az utcán élő, kolóniás, gazdátlan egyedekre koncentrálnak, de gyakran segítenek nehéz helyzetben élő, állattartó családoknak.

A kis létszámú vásárhelyi szervezet várja azok jelentkezését, akik ismerik a kóborló macskákat és vállalják a befogást és a lábadoztatást. Ami hím állatoknál legfeljebb 24, nőstényeknél 72 óra. Az állatvédők minden segítséget megadnak ehhez, a műtéteket partner állatorvosuk végzi. A programra a jelentkezéseket az [email protected] e-mail-címen fogadják.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában