Csongrád-Csanád vármegye

2023.03.03. 12:30

Sokévi átlag feletti a Tisza vízszintje

Következő hét első felében tetőzhet a tiszai árhullám. Szegednél lezárták az alsó rakpartot, a mindszenti komp sem üzemel átmenetileg. A folyó egyelőre árad, a vízszint még lassan emelkedik a következő napokban.

T. Sz.

Fotó: Karnok Csaba

Csongrádnál 556, Mindszentnél 596, Szegednél 573 centiméteres vízállást mértek március 3-án, pénteken reggel. Az első fokú készültség alsó határa 650 centiméter, de az áradás ezúttal sem éri el ezt a szintet. A tetőzésre a következő hét első felében számít az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

- A Tisza és a magyarországi folyók vízjárására jellemző a kora tavaszi, nyári árhullám. A szegedi szelvényre jellemző sokévi átlag 350 centiméter, a jelenlegi vízszint tehát magasabb a megszokottnál. Összességében az elmúlt két hónapban is ez volt a jellemző. Ennek oka az enyhe időjárás és a vízgyűjtőkre érkező csapadékmennyiség – tájékoztatta lapunkat Kozák Péter, az Ativizig igazgatója.

Tetőzik a Maros

Kozák Péter azt is elmondta: hosszabb távon a szegedi szelvény vízállásait főként az országhatáron túl lehulló csapadék határozza meg. Az időjárási előrejelzés szerint a következő hat napban nem várható nagyobb mennyiség, bár az előrejelzés három nap után egyre bizonytalanabb. A most kialakult árhullámra – a szegedi tetőzést figyelembe véve – a Maros folyón érkező vízmennyiség van a legnagyobb hatással. A Maros Makónál már tetőzött, szombattól várhatón apad. A folyó az ártérben lévő ingatlanokat nem veszélyeztette.

Leállt a mindszenti komp

Az áradás és a vele érkező nagy mennyiségű uszadék miatt péntektől átmenetileg nem működik a mindszenti komp. Az ártéri víkendházak fogadószintje körülbelül 720 centiméter fölött kerülne víz alá, de változó a hullámtér házainak fekvése. Néhol az alapokat sem éri el a víz az I. fokú készültségi szintet meghaladó áradásnál, máshol viszont beborítja az alsóbb részeket. 2006-ban tíz méteren tetőzött a folyó, a víz elérte az épületek felső szintjét. A betoncölöpök magasságát zömében az 1970-es nagy árvíz szintjéhez méretezték, a korábban épült víkendházak tartópillérei ezért alacsonyabbak.

Lezárt rakpart Szegeden

A szegedi Huszár Mátyás rakpartot március elsején délelőtt zárták le, de árvízvédelmi készültséget nem rendeltek el. Azt a Tisza szegedi szakaszán 650 centiméteres vízszintnél indokolt, a rakpartra 560 centiméternél lép ki a folyó. A Tisza legmagasabb árvízi vízszintjét 2006. április 21-én mérték, akkor a szegedi vízmércén 1009 centiméter volt a vízállás. Az Ativizig megerősítette, hogy a jelenlegi árhullám nem nevezhető rendkívülinek, a jelenlegi vízállások miatt indokolatlan az árvízvédelmi készültség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában