Tárgyi emlékeket, fotókat, iratanyagot gyűjtenek Hódmezővásárhelyen

2023.06.21. 14:22

Múltőrzés a mezőgazdasági karon

Interjúkat készítenek és tárgyi emlékeket is gyűjtenek a Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program keretében – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán szerdán, a Múltőrzés a mezőgazdasági karon című konferencián. Azt szeretnék, hogy a kutatómunkába minél többen bekapcsolódjanak.

Kovács Erika

Albert Gábor tudományos főmunkatárs mutatta be a programot a szerdai konferencián. Fotó: Kovács Erika

A Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program célja a vásárhelyi agrárszakoktatás múltjával kapcsolatos kutatások folytatása, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar (SZTE MGK) intézmény- és képzéstörténetének teljes körű, szisztematikus feldolgozása.

Mikó Edit, a kar dékánjának köszöntője után Albert Gábor tudományos főmunkatárs mutatta be a programot. A hódmezővásárhelyi agrárképzéssel kapcsolatos korábbi szakmunkákra támaszkodva komplex levéltári adatfeltárásokat végeznek, egykori oktatókkal, hallgatókkal készítenek majd interjút. A program részeként tárgyi emlékeket, fotókat, iratanyagot gyűjtenek. Szeretnének egy állandó, a kar történetét teljes egészében bemutató kiállítást is létrehozni. A program a kutatási eredményeket az agrárszakma, az agrár-felsőoktatás számára is szeretné elérhetővé tenni. A vizsgálati eredmények rendszeres publikálása, konferenciák, tudományos tanácskozások szervezése ezt a célt szolgálja majd. A további kutatás célja, hogy a hódmezővásárhelyi agrárszakoktatás múltjával a kar oktatói és hallgatói is megismerkedjenek, a kutatásba minél többen bekapcsolódjanak.

A kutatási program névadója, Fekete Gyula (1920-2012), a kar egykori főigazgatója volt, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a hódmezővásárhelyi közép- és felsőfokú agrárképzés létrehozásában, fejlesztésében. A Fekete Gyula Intézménytörténeti Kutatási Program a hódmezővásárhelyi agrárszakképzés történetének feldolgozásával bekapcsolódik az SZTE egyetemtörténeti kutatásaiba.

A konferencián Marjanucz László, az SZTE nyugalmazott egyetemi docense Gazdasági, társadalmi élet Hódmezővásárhelyen a 19. század végén és a 20. század első évtizedeiben – érintkezési pontok a Magyar Királyi Földmíves Iskola intézménytörténeti kutatásához címmel tartott előadást, Zombori István, a Gál Ferenc Egyetem címzetes főiskolai tanára a parasztság és az egyházak a Horthy-korszakban betöltött szerepéről beszélt, a vásárhelyi agrárszakoktatás helyi levéltári forrásait pedig Lőkös Györgyi levéltáros mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában