Helyi közélet

2023.07.12. 07:00

Egymást érik a halálos közúti balesetek

Az év első hat hónapjában 211 ember vesztette életét közlekedési balesetben Magyarország útjain. Csongrád-Csanádban is történt halálos baleset, ahogy az ország összes vármegyéjében. A rendőrség drámai hangon kéri: mindenki vigyázzon az utakon.

Suki Zoltán

Nem tudták megmenteni az asszony életét, a helyszínen életét vesztette. Archív fotó: Donka Ferenc

A helyszínen meghalt egy 60 év körüli nő a múlt héten, amikor két személyautó és egy áruszállító furgon ütközött össze Hódmezővásárhely és Székkutas között a 47-es főúton. Korábban azt írtuk, hogy mind a három jármű Orosháza felől jött, amikor az elől haladó személyautós balra akart kanyarodni. A mögötte érkező másik autós ezt észre is vette és lassítani kezdett, viszont a mögötte haladó kisáruszállító vezetője már nem volt ennyire figyelmes. Fékezés nélkül csapódott a személyautó hátuljába. Az ütközésben többen megsérültek, négy embert szállítottak kórházba a mentők. A baleset helyszínére érkezett mentőhelikopter is a bajbajutottak segítség nyújtására. A kiérkező hódmezővásárhelyi tűzoltók a sérültek kiemelésében és a műszaki mentésben segítettek.

A sok halálos balesetből úgy tűnik, most lett elege a rendőrségnek. Drámai hangú közleményben hívták fel a figyelmet arra, hogy számításaik szerint idén még 200 ember hal majd meg Magyarország útjain. Az év első hat hónapjában 211 ember vesztette életét közlekedési balesetben hazánk útjain.

Hozzátették, hogy a számadatok mögött drámai történetek húzódnak. Az elmúlt időszakban fiatalok, idősek, gyerekek holtteste mellett kellett a rendőröknek helyszínelniük szinte minden egyes nap.

– Nem egyszerű feladat ez. Felfoghatatlan és elfogadhatatlan, amikor egy 7 éves gyermek 10 másodperc alatt szülők nélkül marad, vagy egy édesanya veszíti el a férjét és a gyermekét – fogalmaztak.

A biztosítékot egyébként a nagy vihart kavart budapesti baleset verte ki. Emlékezetes, hogy néhány napja a közutat versenypályának használó fiatalok miatt kellett meghalnia egy munkából, kerékpárral hazatartó férfinak a fővárosban, az Árpád hídon. A balesetet okozó jármű vezetője több mint 140-nel száguldozott a hídon.

A rendőrség szerint ezeknek a tragédiáknak a többsége nagyobb odafigyeléssel, a szabályok betartásával elkerülhető lett volna, hiszen a közúti közlekedési balesetek túlnyomó része emberi hiba, mulasztás miatt következik be. A rendőrség statisztikája azt mutatja, hogy a balesetek fő okai továbbra is a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megszegése.

És akkor a száraz adatok: az idei év első felében 6383 személysérüléses közlekedési baleset történt Magyarországon, ebből 193 balesetben a már említett 211 ember vesztette életét. Összehasonlításképpen, 2010 első félévében 330 halálos áldozatot követeltek a hazánkban történt közlekedési balesetek. Vagyis az adatok javulnak, de a rendőrség célja természetesen az, hogy senki se haljon meg az utakon. Ehhez azonban az kell, hogy a közlekedők betartsák a szabályokat.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában