„Hiánya rossz irányba visz, és visszafordíthatatlan következményekkel járhat”

2023.07.18. 17:30

Plébánosáért küzd Zákányszék és Röszke

Az újmisés papok felszentelése után nem sokkal lezajlanak a papi áthelyezések. A híveket derült égből villámcsapásként érte a hír, hogy Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke áthelyezte Janes Zoltánt, Zákányszék és Bordány plébánosát. A zákányszékiek így állandó lelkipásztor nélkül maradnak. Röszkén is aláírást gyűjtöttek plébánosuk áthelyezése miatt.

Arany T. János

A plébánost megviselte a döntés, nem kívánt nyilatkozni. Kilenc évig szolgált Zákányszéken és Bordányban Janes Zoltán. Búcsúmiséjét július 30-án, vasárnap mutatja be Zákányszéken. Archív Fotó: Török János

Úgy érezzük, ez feltette az i-re a pontot. Sok negatív dolog érte idén a falut. Bezárt a Takarék, a Zabosfa, a postánk bezárása lóg a levegőben, az iskolában pedagógusok mondtak fel, most meg távozik a plébános

 – sorolta egy szuszra Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere. Két héttel ezelőtt a zákányszéki aratóünnepen Janes Zoltán plébános bejelentette, kilenc év után, augusztus 1-jén távozik hivatalából, onnantól nem lesz helyben lakó plébános a településen.

Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere is aláírta az ívet, amelyben azt kérik a püspöktől, hogy biztosítson nekik állandó lelkipásztort. Fotó: Arany T. János

Derült égből villámcsapás

Derült égből villámcsapásként ért minket a hír. Az egyházközség képviselői delegációt küldtek a püspök atyához, én telefonon beszéltem vele. Tudjuk, hogy ez egy eldöntött dolog, de azt kértem tőle, gondolja át. Ami számunkra a legfontosabb, szeretnénk, ha állandó plébánost helyezne Zákányszékre 

– foglalta össze a falubeliek álláspontját a polgármester. Ennek érdekében aláírásgyűjtésbe is kezdtek. Ebben azt írták: a püspök egyházközségük aktív hitéletéhez állandó lelkipásztort biztosítani szíveskedjen, mert hiánya rossz irányba visz, és visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Még számos terve volt

Bordány polgármestere – ahol szintén Janes atya a plébános – levelet írt a püspöknek. Ebben Tanács Gábor kiemelte, Zoltán atyának még számos terve volt.

A leglátványosabb eredmények a felújítások, de közösségépítésben is rengeteg eredmény született. A helyi hitélet növeléséhez, megerősödéséhez nagyban hozzájárult az atya munkája. A napokban településünk minden lakója nevében írtam egy levelet püspök úrnak, amelyben mindezeket leírva arra kértem, tegye lehetővé, hogy a tervek folytatódjanak, és Zoltán atya, ha mód van rá, maradhasson településünkön

 – mondta. A település honlapján is megosztotta gondolatait.

Keressen kompromisszumos megoldást

Röszkén is aláírásgyűjtésbe fogtak a hívek miután a 16 éve a településen élő Liszkai Tamás atyát augusztus 1-től Szarvasra helyezte át a püspök. Nyílt levelükben azt kérték Kiss-Rigó Lászlótól, hogy keressen kompromisszumos megoldást, hogy Tamás atya maradhasson Röszkén és Szentmihálytelken. Zákányszékre Negyela Zoltán ruzsai plébános jár majd át, akinek Öttömös, Ruzsa és Pusztamérges után ez lesz a negyedik települése. A bordányi templom feladatait pedig Kopasz István mórahalmi plébános látja majd el.

Zoltán atya nem nyilatkozik

Janes Zoltánnal telefonon beszéltünk, de nem akart nyilatkozni. Azt az aratóünnepi miséjén elmondta, a püspök által felajánlott, Újkígyósra vonatkozó, új hivatali megbízatását nem vállalta.

Nem köteles megindokolni

A püspök bármikor áthelyezheti papjait, akik felszenteléskor engedelmességet fogadtak neki, és sehol nincs megírva, mennyi időt kell eltölteniük egy plébánián. Magyarázatot sem az érintett pap, sem a hívők nem követelhetnek, pontosabban úgysem kapnak, mert a püspök nem köteles megindokolni a döntését. Nem hivatalos információink szerint a püspök ebben az esetben a paphiányra hivatkozva helyezte át Janes Zoltánt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában