Helyi közélet

2023.08.13. 12:30

Petőfi szobrot avattak Sándorfalván – Fotók

Suki Zoltán

A szobrot Retkes Máté, helyi szobrászművész készítette. Fotó: Török János

Sándorfalva is csatlakozott a Petőfi Emlékévhez. A településen szombaton avatták fel a Petőfi Sándort ábrázolú domborművet a Május 1. téren. A helyszín azért is érdekes, mert az önkormányzat nem maga döntött az emlékmű helyéről, hanem megkérdezték a helyieket, akiknek nagy többsége a Május 1. teret támogatta. A szobrot Retkes Máté, helyi szobrászművész készítette.

Az avatón legalább százan megjelentek. A dombormű leleplezése után a Művelődési Házban műsorral várták az érdeklődőket. Itt fellépett a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művészeti Egyesület és a Budai Sándor citerazenekar.

A nemzet költője, a forradalmár, a nemzeti hős 1823. január 1-jén Kiskőrösön született, Petrovics Sándor néven. Rövid élete alatt csaknem ezer verset írt magyarul, ebből nyolcszázötven maradt az utókorra, és az ismertebbeket sok más nyelvre lefordították. A bicentenárium alkalmából folytatódik idén is a Petőfi-emlékév. Petőfi a magyar romantika kiteljesítője, aki a magyar költészetben koráig ismeretlen témákat honosított meg. Nála jelent meg első ízben a családi líra, szerelmi költeményeiben a hitvesi, a házastársi szerelem ábrázolása, tájköltészetében pedig a „puszta”, a magyar Alföld méltó rajza.

Ő írt először verseiben a „világszabadságról”, és általa teljesen új hang szólalt meg a magyar irodalomban.

Közérthetően, egyszerűen szólt mindenkihez, hiszen a nép nyelvét beemelte az irodalomba és a versek külső formája helyett a gondolatot állította középpontba. A Petőfi 200 programsorozatban szinte az ország összes településén szerveznek valamilyen – a költőhöz köthető – eseményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában