Szegedi hírek

2023.08.22. 07:00

Tele roncsokkal a Tesco parkolója – Galéria

A szegedi utcákon kívül megjelentek a roncsautók a szupermarketek parkolóiban is. A makkosházi kis Tescónál például mindjárt több is. Kiderült, hogy a parkoló nem az áruházé, hanem bérlik egy ingatlanos cégtől, ami – ha lehet – még tovább bonyolítja a roncsok elszállítását.

Suki Zoltán

Elhagyott Trabantok az áruház parkolójában. Fotó: Gémes Sándor

Olvasóink is jelezték, hogy több elhagyott roncsautó is áll a makkosházi kis Tesco parkolójában. Három Trabantot és két Fiatot számoltak össze. Ezek a kocsik nyilván a vársárlóktól veszik el a parkolóhelyet, ráadásul senki sem tudja, hogy kerültek oda. Megkerestük a Tesco sajtóosztályát, hogy mit tudnak kezdeni a kocsikkal. Azt válaszolták, hogy nem az övék a parkoló, csak bérlik, így intézkedni sem tudnak. Nem sokkal később már egy fővárosi ingatlanos cégtől jelentkeztek, akiké a terület. Ott azt mondták, hogy nem tudnak mást csinálni minthogy szólnak a közterületeseknek, akik egyszer csak elviszik az autókat, de az eljárás nagyon bonyolult, hiszen először például meg kell próbálni előkeríteni a tulajdonosukat. Ha ez nem sikerül, jöhet az elszállítás. Egyébként ezek szerint az áruházi parkolókban hagyott roncsokkal nagyjából az a helyzet, mint a közterületeken hagyottakkal.

Szegeden az a helyzet, hogy a gépkocsik elszállítását a Szegedi Közlekedési Társaság csapata végzi, azok elszállításáról viszont nem az SZKT rendelkezik. A hatósági jelzés nélküli, vagyis rendszám nélküli, vagy érvényes hatósági jelzés nélküli (rendszámos, de lejárt műszaki engedélyes) gépkocsikat a közterület-felügyeleti csoport megrendelésére szállítják be a közlekedési cég Körtöltés utcai telephelyére. Azt pedig az igazságügyi és rendészeti miniszter egy 2009-es rendelete szabályozza, hogy 6 hónapig tárolják a gépkocsikat. Vagyis a tulajdonosnak fél éve van kiváltani az autót. Ha kifizet a napi 1200 forint+áfát, már viheti is. Ha azonban a közterület-felügyeleti csoport két felszólítólevele ellenére sem váltják ki a járművet, azt a féléves türelmi idő után elviszik egy autóbontóba, mert már hulladékként kezelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában