A pályázati plafon 4,5 millió forint

2023.09.20. 15:35

14 milliárd forintra pályázhatnak a civilek a NEA keretében – Galéria

Hárommilliárd forinttal nőtt a Nemzeti Együttműködési Alap 2024-es keretösszege, amelyre október 2-tól pályázhatnak a civil szervezetek – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a Szegeden rendezett civil információs napon szerdán. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy még bő egy hétig a 4,8 milliárd forint keretösszegű városi civil alap öt kategóriájában is benyújthatók a civilek pályázatai.

Koós Kata

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár tájékoztatta a 2024-es Nemzeti Együttműködési Alap pályázatairól a vármegyei civileket. Fotó: Gémes Sándor

A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2024-es pályázatairól kaphattak tájékoztatást a civil szervezetek a szerdai információs napon, amelyet a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központtal együtt rendezett meg a vármegyei kormányhivatal épületében.

A megjelenteket Mihálffy Béla országgyűlési képviselő köszöntötte, aki nélkülözhetetlennek minősítette a vármegyei civilek tevékenységét.

A NEA-pályázatok aktualitásairól Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a megjelenteket. Két pályázati forrásra hívta fel a figyelmet. Az egyik a hamarosan, október 2-án záruló városi civil alap, amelynek keretösszege 4,8 milliárd forint.

Öt kategóriában lehet pályázni: ingatlan, gépkocsi, program, kommunikáció és eszközbeszerzési keret van 

– közölte a helyettes államtitkár.

A másik pályázati forrás a Nemzeti Együttműködési Alap, amely október 2-án nyílik meg, és az előző pályázati ciklushoz képest 3 milliárd forinttal több, összesen 14 milliárdos keretösszeggel bír. A pályázati plafon 4,5 millió forint.

Mindkét pályázat esetében az elbírálás legfőbb szempontjaként a benyújtott pályázatok minél szélesebb körű társadalmi hasznosságát, értékét említette. Megjegyezte, a NEA pályázatok 80 százalékáról a civil kurátorok döntenek. Kiemelte ugyanakkor, hogy a városi civil alap program-, kommunikációs és eszközbeszerzési kereténél, valamint a  NEA program keretében is van lehetőségük a civileknek rezsikompenzációra is pályázni.

Olyan nincsen, hogy például a kultúrát jobban támogatnánk, mint a sportot, vagy a szociális tevékenységet jobban, mint a természetjárást. A lényeg, hogy a benyújtott pályázat mögött valós társadalmi igény álljon, ne öncélú tartalom, ami csupán 2-3 ember számára fontos

 – emelte ki a helyettes államtitkár.

Szalay-Bobrovniczky Vince azt is elmondta, Csongrád-Csanád vármegye jól teljesít, 2022-ben és 2023-ban összesen 1,1 milliárd forint pályázati támogatást nyertek a vármegye civil szervezetei, ezzel országosan a 7. helyen állnak az elnyert források tekintetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában