A fényképezés nem csak egynyári kaland

2023.09.06. 19:46

Átgondolt kattintások: gyerekek fotóiból nyílt kiállítás

A látványos, ám tét nélküli exponálás helyett megfontoltságra intette a nyári tábor lelkes fotós tanoncait Dömötör Mihály fotóművész. A gyerekek alkotásaiból nyílt tárlat a művelődési központban.

Tábori Szilvia

A kevesebb fotó mindig több: átgondolt munkával nagyobb a siker. Fotó: Tábori Szilvia 

Kétségtelenül könnyed feladat okostelefonnal fényképezni, már a néhányéves gyerekek is magától értetődően exponálnak. Ám a megfontolt témaválasztás helyetti gyors és látványos, szinte tét nélküli fotózás korántsem nyújt akkora sikerélményt. Nem véletlen, hogy a hódmezővásárhelyi, idén először tartott nyári fotós tábor résztvevőitől vezetőjük azt kérte, lehetőség szerint fényképezőgéppel érkezzenek.

Nyáridő, záridő címmel látogatható szeptember 15-éig az a kiállítás, amely a Dömötör Mihály fotóművész vezette nyári fotós gyerektáborban készült alkotásokból válogat. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ aulájában a neves vásárhelyi alkotó úgy fogalmazott lapunknak: a Török János által életre hívott sándorfalvi nyári tábor sikere adta az ötletet a vásárhelyi turnushoz. A helyi múzeum és művelődési központ segítette a megvalósítást.

Kihívást volt, hogy nagyon különböző tudású, korosztályú gyerekek érkeztek, technikailag is eltérő felkészültséggel. Volt aki édesapja tükörreflexes gépével, három objektívvel felszerelkezve jelent meg, volt, aki régi kompakt fényképezőt hozott. Tanultunk a kompozícióról, hogy miként lépjünk közel a témához, hogyan legyen a portrénk szereplőjének igazán kifejező a tekintete. Remélem nem riasztottam el senkit

 – tette hozzá Dömötör Mihály. Az alkotó táborvezető azt hangsúlyozta: képileg meglepően könnyű kifejeződni manapság, mégis érdemes átgondoltabban fényképezni. Úgy nem csupán a kép készítője örül a rögzített pillanatnak, hanem az is, akivel megosztja azt. A sikerélmény pedig tovább lendítheti az alkotót egy magasabb szint, a folytatás felé. Ahogy a nyári táborból is vélhetően lesz újabb a következő nyári szünetben.

A kiállítók Dékány Botond, Égető Csanád, Fodor Péter, Jeddi Áron, Kovács Kamilla, Ludescher Borka, Molnár Emma, Radics Adrienn, Szabó Szófia, Varga Zalán és Zagyi-Musa László Zoárd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában