Szegedi egyetemi hírek

2023.09.20. 08:20

Az akut hasnyálmirigy-gyulladás utókövetése életeket menthet

Újfajta betegellátás indul el az akut hasnyálmirigy-gyulladásos betegeknél egy magyar kutatás eredményeként. A felmérést Hegyi Péter, a Szegedi Tudományegyetem professzorának vezetésével készítették el, aki hangsúlyozta, hogy a kórházban kikezelt betegek utókövetésével életek menthetők meg.

Kiss Anna

Hegyi Péter az utókövetés fontosságát hangsúlyozta. Archív fotó: Karnok Csaba

2500 beteg követésével végzett kutatást Hegyi Péternek, a Szegedi Tudományegyetem gasztroenterológus professzorának vezetésével a Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport. A magyar felmérésből kiderült, az akut hasnyálmirigy-gyulladással kórházba kerülő betegek 95-98 százalékának megmenthető az élete, de a gyógyult hazabocsátás utáni 3 hónapban szinte ugyanannyian halnak meg a gyulladással összefüggő más betegségekben, mint a kórházi időszakban.

Mindezt az egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményéből derült ki, amelyben kitértek arra is, hogy az eredmények szerint az akut hasnyálmirigy-gyulladásból kórházban kikezelt betegeket egy hónappal a hazaengedés után felülvizsgálatra kellene visszahívni, és állapotukat követni kellene a hazaengedés után legalább 3 hónapig, magasabb kockázatok esetén pedig egy évig. A kórházi időszak után ugyanis fennmarad a kockázata annak, hogy cukorbetegség, szepszis, szív- és érrendszeri problémák, tumoros elváltozások alakuljanak ki, amelyek megelőzhetők a beteg utókövetésével.

Néhány betegségben, például a stroke vagy az infarktus esetén az orvosok korábban is figyelték a hazabocsátás utáni 90 napos mortalitást, a hasnyálmirigy-gyulladás kezelésénél azonban a világ legfejlettebb országaiban sincs ilyen típusú követéses vizsgálat. 

Hegyi Péter elmondta, óriási öröm számukra, hogy a világon elsőként jutottak el eddig, és biztos abban, hogy a következő 5-10 évben a hasnyálmirigy-gyulladás utáni állapot kutatásában Magyarország az élmezőnyben lesz. 

Kiemelte, az akut hasnyálmirigy-gyulladásos betegeknél teljesen újfajta betegellátás indul el.

A professzor hangsúlyozta, a halálozás vizsgálata csak a jéghegy csúcsa, ugyanis szeretnék felmérni az akut hasnyálmirigy-gyulladás utáni valamennyi kockázati végpontot, jelenleg is számos kutatást végeznek a kórházból hazaküldés után kialakuló rendellenességek felismerésére. Közölte, miután felmérték a mortalitási kockázatokat, a következő 10 év részletes kutatásai arról szólnak majd, hogy a szívelégtelenség és a fertőzések megelőzéséhez milyen vizsgálatokra van szükség, a beteget milyen gyakorisággal kell visszahívni, és az egyes kockázatok esetére milyen terápiát kell beállítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában