A különtanárok tavalyhoz képest akár 30 százalékkal is többe kerülhetnek

2023.09.22. 07:00

Jelentősen drágultak a magánórák

Vármegyénkben a szülők több mint fele fizet különórákat gyerekének egy felmérés szerint. Évtizedekkel ezelőtt sem volt ez olcsó mulatság, ám az óradíjak azonban durván megemelkedtek, tavalyhoz képest akár 30 százalék is lehet a drágulás.

Timár Kriszta

A különórákra egyre nagyobb az igény, az óradíjak drasztikus emelkedésével azonban sok család pénztárcája már nem tud lépést tartani. Illusztráció: Karnok Csaba

Egy nemrég publikált felmérés szerint a szülők 60 százaléka finanszíroz gyereke számára iskola utáni különórát. Ebbe beleszámítanak a sportedzések, a nyelvtanulás és a tantárgyi felkészítő vagy felzárkóztató órák is. A pénzcentrum elemzése ugyanakkor arra is rámutat, hogy egyre kevesebb szülő engedheti meg a gyereke magánoktatásának finanszírozását. A felmérés szerint Csongrád-Csanád vármegyében az érintettek több mint fele, 53,2 százaléka járatja különórára gyermekét. Minél magasabb végzettségűek a szülők, annál szívesebben költenek erre: az egyetemi diplomával rendelkezők körében például ez az arány 80 százalékos.

De mibe is kerül ez a plusz kiadás? A csoportos edzések ára 5 ezer forintnál kezdődik, a csoportos nyelvóráké 1-2 ezer forint óránként. A magánórák díjszabása ugyanakkor az egekbe szökött: ma már az átlag 5-6 ezer forint körül van. Az óradíjak az elmúlt időszakban – főleg a KATA adózás kivezetését követően – ugrottak meg jelentősen. Az áremelés a tavalyi évhez képest 20-30 százalék. Emiatt a felmérésben részt vevők 15 százaléka úgy nyilatkozott, hogy idén már nem tudja finanszírozni ezeket a foglalkozásokat.

Egy szülői csoportban mi is megkérdeztük, mennyit kérnek most Szegeden a tanárok a különórákért és mi az oka, hogy ezt a szülők igénylik. A válaszok alapján 2500-4500 forintos átlagos órabérekkel kell most számolni. Az indokok között azonban, hogy miért fizetnek azért, hogy iskola után máshol is tanuljon a gyerek, voltak igazán meglepők is. Természetesen többen jelölték meg okként a középiskolai felvételire, illetve a nyelvvizsgára való felkészítést – ezek mondhatni ma már természetes kiadások, amelyekre a felkészülés fél-egy évében sokan hajlandók költeni. Többen azonban jelezték: azért járatják különtanárhoz gyereküket, mert az iskolában szerintük az alapvetően elvárható tudást sem adják át számukra.

Néhány renitens gyerek miatt a tanórák egy része fegyelmezéssel és nem oktatással telik. Csoportbontás már csak két tantárgyból van, a felkészítő szakkörök időpontjai pedig ütik egymást

 – sorolta egy édesanya. Más a Covid miatti lemaradással indokolta, hogy szükségesnek látják a felzárkóztatást, a legmegdöbbentőbb indokot azonban csak ezután olvastuk.  

A kéttannyelvű iskolában nincs szakos tanár az egyik, idegen nyelven oktatott tárgyból, így egy más tárgyat tanító pedagógus van velük és a magyar tankönyvet kellett megvenni. Szószedetet majd kapnak valamikor és kikérdezik tőlük. Ennyi a tantárgy idegen nyelvű oktatása. Szóval magánórákra jár a gyerekem ahhoz a tanárhoz, aki eddig ezt a tárgyat tanította az iskolában, csak felmondott

 – részletezte egy szülő, aki így óránként 3500 forintot olyasmiért fizet, amit az iskola eddig alapszolgáltatásként nyújtott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában