A szülők kezdeményezték a fenntartóváltást, így látják biztosítottnak az intézmény jövőjét

2023.09.27. 09:00

Katolikus lett szeptembertől a pitvarosi iskola

Szeptembertől változás következett be a pitvarosi iskola életében. A szülők kezdeményezésére fenntartót váltottak, ezentúl katolikus iskolaként működnek tovább. Az átállás zökkenőmentes volt.

Kovács Erika

A pitvarosi iskolában zökkenőmentesen történt meg az átállás. Fotó: Kovács Erika

A váltásra való igény a szülőktől érkezett. Egyházi intézményként biztosítottabbnak látták az iskola folyamatos működését, jövőjét

 – mondta elöljáróban Kasuba Róbert plébános. Két évvel ezelőtt ugyanis az 1-2. osztályt részlegesen összevonta a tankerület. A szülők attól tartottak, hogy emiatt az intézmény elveszíti az önállóságát és egy másik település iskolájához csatolják. Ekkor kezdődött a szervezés, szavazást tartott a tantestület, a szlovák önkormányzat, a szülők és a diákönkormányzat is. A többség a fenntartóváltás mellett foglalt állást, amit a püspökség is támogatott.

Május végén a miniszteri döntés is megszületett. Szeptember 1-jétől Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolaként kezdtük az új tanévet 

– tudtuk meg Tóth Szegedi Ritától, az iskola igazgatójától. Elmondta, a fenntartóváltással önállóan gazdálkodó intézménnyé váltak, igazgatóként munkáltatói jogkörrel rendelkezik. Az iskolához korábban telephelyként tartozott az ambrózfalvi és a csanádalbertii alsó tagozat, ők Csanádpalotához csatlakoztak.

Fotó: Kovács Erika

Pitvaroson a tanévnyitó előtt elterjedt a híre, hogy a tankerület elvitte a bútorokat és a felszereléseket, még leülni sem lesz hová. Ez nem volt igaz, amiről a saját szemünkkel is meggyőződtünk. A nemrég felújított iskola szépen berendezett, jól felszerelt.

Valakik azt is híresztelték, hogy a szülők elvitték a gyerekeket másik iskolákba. Ez sem igaz, a létszámunk jelenleg 102 fő, 2 diákkal több, mint az előző tanévben 

– mondta az igazgatónő.

A tanévet az alsó- és felső tagozat egy épületben, a felújított, „nagy” iskolában kezdte. Ez már korábban is tervben volt. Az iskolában 14 terem van, elfér mind a 8 évfolyam, külön nyelvi-, informatikai-, biológia-, fizika és zenei termek is rendelkezésre állnak.

Az iskolában ugyanazok a pedagógusok tanítanak, akik tavaly.

A diákok életében, akik már az előző évekből jól ismerték Kasuba Róbertet, Robi atyát, annyi változás történt, hogy felmenő rendszerben kivezetik az etika tantárgyat, helyette hittant tanulnak heti 2 órában. Kéthetenként pedig iskolamisén vesznek részt a templomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában