Helyi közélet

2023.10.06. 19:59

A mártírokat jelenítették meg a diákok

Darók József

A mártírokat jelenítették meg a diákok.

Fotó: Darók József

Az aradi vértanúk mártírhalálának 174. évfordulóján megemlékezést tartottak Csongrádon, a Batsányi János Gimnázium előtt. Az 1848-49-es szabadságharc lezárását jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án 13 honvéd főtisztet végeztek ki Aradon. Mártírhalálukkal egy napon végezték ki Magyarország első miniszterelnökét is Budapesten. Október 6-a napja a forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának szimbólumává vált. Az aradi vértanúkra és az Aradon történt eseményekre emlékeztek Magyar mártír 13 című irodalmi összeállításukkal a Csongrád és Térsége Általános Iskola Piroskavárosi Általános Iskolája 7. és 8. B osztályos tanulói, Tyukász Imréné felkészítésével.

A diákok műsorát követően elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseit a gimnázium falán lévő hősök és vértanúk emléktáblájánál, elsőként az önkormányzat részéről Gyovai Gáspár és Cseri Gábor alpolgármesterek, majd a képviselő-testület tagjai, a Csongrádi Járási Hivatal, a közép- és általános iskolák, valamint civil szervezetek. Bárki leróhatta kegyeletét, így a téren a szürkületben már sokak kezében világítottak mécsesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában