Hódmezővásárhely

2023.10.27. 17:43

Egy óvoda, ahol egymás felé nyúlnak a segítő kezek

Az eltérő nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvodában családi napot tartottak. Pénteken egy különösen vidám napot töltöttek együtt a családok.

Tábori Szilvia

A közös játék, a közös élmény a legnagyobb boldogság. Fotó: Tábori Szilvia

Az eltérő nevelési igényű, sérült gyermekeket nevelő szülőket – saját bevallásuk szerint is – nehéz kimozdítani szűk családi életükből. Mindannyian sok barátot elveszítenek, amikor gyermekük diagnózisa kiderül. Nem véletlen, hogy különösen értékesek számukra az óvodai és iskolai programok. Mint például az október 27-én, pénteken a hódmezővásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános Iskola és Szakiskolában megtartott családi nap. 

A játék a legfontosabb a gyerekek életében, így tanulnak a legjobban. Az idegrendszert jótékonyan támogató természetes mozgásformákkal, kúszva, mászva, egyensúlyozva kalandoztak a gyerekek, szüleik támogató jelenlétében a tornatermi akadálypályán 

- hangsúlyozta Kovács Imre testnevelő tanár. 

Fotó: Tábori Szilvia

Pintér Olga középsúlyos értelmi fogyatékos kislánya már három éve jár az intézmény óvodájába, ahol a kezdetektől otthon érzi magát. 

Nem csak a gyerekeket, a szülőket is úgy fogadták első pillanattól az intézményben dolgozók, hogy mi itt egy csapat vagyunk, együtt vagyunk a gyerekekért. Megnyugtató ehhez a közösséghez tartozni. A családi napok programjain olyan szülők között lehetünk, akik hasonló küzdelmeket élnek át nap mint nap. Van lehetőségünk tapasztalatot cserélni, megnyugtatni egymást, új közösséget építeni. Ez lelkileg nagyon fontos pont az életünkben 

– hangsúlyozta Pintér Olga.

Az intézmény négy óvodás csoportjában negyven eltérő nevelési igényű, autista, tanulásban, értelmileg akadályozott, vagy pszichés fejlődési zavarral küzdő kisgyermeket fogad. De már legalább tizenöten várnak beiratkozásra, terveik szerint egy újabb bővítéssel lesz is erre lehetőség.

Fotó: Tábori Szilvia

 Nálunk védett környezetben nevelődhetnek egészen hosszan, óvodától szakiskoláig ugyanazokkal a módszerekkel, terápiával, pedagógiai szemlélettel támogatjuk, fejlesztjük őket 

– mondta Lengyel Tünde, az óvodai munkaközösség vezetője. Hozzátette, szerencsések, hiszen kiváló, bensőséges kapcsolatot ápolnak a szülőkkel. A családi napon a szeptemberben első óvodai évüket kezdő kisgyermekek szülei is belepillanthattak közösségük életébe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában