Helyi közélet

2023.11.30. 14:00

A tűzoltók is felbukkanhatnak adventkor

Decemberben naponta átlagosan több mint húsz otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz. Ezt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője közölte lapunkkal. A tüzek ilyenkor azért gyakoribbak mint máskor, mert az adventi koszorúk könnyen kigyulladhatnak.

Suki Zoltán

Vigyázni kell az adventi koszorúkkal. Fotó: DM

Az adventi időszak az ünnepi készülődés időszaka, viszont ha nem figyelünk, könnyen a tűzoltókra várakozás időszaka lehet belőle – mondta lapunknak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Dóka Imre arra emlékeztetett, hogy decemberben naponta átlagosan több mint húsz otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz. Az ilyen esetek kockázatát növeli, hogy a hétvégén meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Évente ötven-hatvan otthonban csapnak fel a lángok adventi koszorú miatt.

A helyettes szóvivő szerint a házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztására célszerű odafigyelni. A gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére érdemes tenni. Lehetőleg kerülni kell a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszek kerülnek, azokat a gyertyáktól távolabb kell helyezni. Az égő gyertyákat pedig nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Biztonságos lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, és nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot.

A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek és a háziállatok sem férnek hozzá.

A fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést lehet használni. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, ki kell dobni, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig ki kell húzni a fényfüzér vezetékét a konnektorból.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában