Helyi közélet

2023.11.12. 11:30

Az újbor még érik, de már finom

Csongrádon már 12. alkalommal rendezték meg a Márton-napi újbor mustrát, ahol a borászok a nagyközönség poharaiba tölthetik az elmúlt éves munkájuk gyümölcsét. Az év végi ünnepi asztalra lesznek készen a borok.

Darók József

Az idei újbor optimális évben született, borász és borkedvelő örömére. Fotó: Darók József

Szombaton este a Csongrádi Fúvószenekar muzsikája fogadta a vendégeket a művelődési központ dísztermében, többen már poharukban az újborral várták a mustra kezdetét. Topsi Bálint plébános éppen ezért mondta, hogy „rövid leszek”, majd megáldotta az újbort.

 Optimális év volt az idei a borkészítés szempontjából, beszéltük is a borászokkal, hogy aki most nem tud jó bort készíteni, az soha nem fog – mondta tréfásan Gyovai Gáspár alpolgármester. Hozzátette, a mustra azért fontos, mert egy év várakozás után ezen a rendezvényen tudják megmutatni, milyen bort készítettek. – A borok még érnek, simulnak, de már ezen az estén is csodálatos borokat kóstolhatunk

 – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az Ungerbauer Családi Pince, a Bodor Bio Borház, Losonczi Áron Családi Borászata, Klein Róbert, Kelemen Ferenc, a Bodor Martin Családi Borászat, a Pusztai Pince és László-Kókai Sándorné kóstoltatta idei és tavalyi évjáratú nedűit.

Sajnos két neves borász, az elhunyt Gulyás Ferenc és Ungerbauer György nélkül zajlott az idei újbor mustra.

Ungerbauer Anikó négy idei évjáratú – rajnai rizling, zöldveltelini, szürkebarát és kékfrankos –, továbbá 10 tétel tavalyi bort hozott kóstoltatni. Mint lapunknak elmondta, a tavalyi aszályos évben nehéz volt a savakat megőrizni a borokban.

Mi ebben az évben nem sürgettük a derítéseket, hagytuk egy kicsit a természetes folyamatokat érvényesülni, a natúr ízek jönnek elő, nagyon szépen érződnek az aromák, az illatok. December 6-ára a topon lesznek a borok. Személy szerint nagyon nehéz volt az év, mert édesapám nélkül csináltuk végig a szüretet, de visszük tovább az ő 55 évét, amit a szakmára áldozott

 – mondta elérzékenyülve a borász lánya.

Bodor Martintól megtudtuk, az aktuális újboraikból azokat hozták, amelyek már olyan készültségi állapotban vannak, hogy meg lehet mutatni. Köztük a generosa, ami országos szinten is újdonságnak mondható, 2019-ben mutatta be a fiatal borász, azóta a fogyasztók elkezdték keresni.

Őszintén, a mustrára kicsit kapkodva készültünk, mert bár már leszüreteltünk, de az új borok elkészítése sok feladattal jár, az első fejtések szezonjában vagyunk, az újbor piacra kerülése is fontos teendő, de azért nagyon vártuk a Márton-napot, ahol az elmúlt év munkáját bemutathatjuk a fogyasztóknak

 – magyarázta Martin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában