Helyi közélet

2023.11.29. 15:40

Csongrád a múltból nézve

A muzeológusok gyakorta találják magukat szemben értékes, a múltról mesélő műtárgyakkal, a Tari László Múzeumban sincs ez másképp, mégis különleges élményként érte a munkatársakat, amikor kezükbe akadt egy kiadvány. Különösen az a cikke, amely nem a múltról mesél, hanem a múltban a jövőről.

Darók József

A Fő utca 1970-ben. A város jövőjét optimistán látták a csongrádiak. Fotó: Fortepan/Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ

Le sem tudtuk tenni kezünkből a Csongrád 1923-1973 című lapot, amely az akkor 50 éves város jubileumára készült. Talán a legérdekesebb cikk az, amelyik arról szól, milyennek képzelték a 2023-as Csongrádot fél évszázada. A város különböző személyeit megszólító tanulságos összeállítást érdemes végigolvasni. A megkérdezettek számos olyan aspektusban gondoltak hasonlót, amely azóta bizony teljesen másképp alakult

 – írták ki a közösségi oldalukon. 

Néhány, a szakmájában elismert közéleti személyhez és egy gimnazistához szólt a körkérdés: Milyennek képzeli Csongrádot 2023-ban? Az optimista jövendölés mindannyiuk esetében jellemző.

Tánczos Istvánné, a víz- és csatornamű vállalat művezetője szerint Csongrád még szebb lesz, mint akkor. Természeti adottságai miatt a megye egyik legszebb városa maradhat a jövőben is – jósolta. Az idegenforgalom is fellendül, több szállodával, az Aranyszigeten bérelhető faházakkal, szóval, igazi üdülőváros lesz, bár az élénk moziélet, amelyet még jövendölt a művezető, ma nem aktuális. Az sem, hogy 40 ezren lakják a várost a vonzásának köszönhetően.

Sok fa és park lesz a városban 50 év elteltével

 – bizakodott Farkas Károly, a Tisza Bútoripari Vállalat KISZ-titkára. 

A bökényi városrész 2023-ra teljesen kiépül, de sosem fogja átvenni a városközpont szerepét, szélességében nem, inkább felfelé terjeszkedik a város – gondolta. Ő is 35 ezres lélekszámot látott 50 évvel később, mert a tiszai vízlépcső megépülése, és a kedvező természeti adottságok majd idecsalogatják az embereket. A gépesített mezőgazdaság nem volt túl merész elképzelés Révész Tamás agronómus részéről, és az sem, hogy a jövőben színes tévét néz mindenki.

50 év elteltével nem kell annyit főzni, az üzletekben sok olyan ételt árulnak majd, amelyeket csak melegíteni kell

 – jósolta Tyukász Péterné, az ÉLIKER boltvezető-helyettese. 

Vánkay Erika, a Batsányi gimnázium diákja a vízparton tízemeletes házakat képzelt el, de azt sok tekintetben jól látta, évtizedekkel a számítógép elterjedése előtt, hogy az iskolában gépesített oktatás lesz, gép értékeli a feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában