Szegedi egyetemi hírek

2023.11.12. 21:59

Egyetemi kiválóságokat díjazott a szenátus

Kilenc különböző egyetemi díjat osztottak ki szombaton a Szegedi Tudományetem Rektori Hivatalában. Összesen 26 személyt tüntettek ki.

Koós Kata

Kónya Zoltán rektorhelyettes, az Év kutatója díjjal méltatott Tamás Gábor és Rovó László rektor a díjátadáson. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az egyetem napja alkalmából szombaton tartott, ünnepi szenátusülésen adta át Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az egyetemi díjakat. 

A Pro Universitate-díjjal idén Hodúr Cecíliát, az Mérnöki Kar Biológiai Rendszerek Műszaki Intézet tanárát, Csendes Tibort, a Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Számítógépes Optimalizálás Tanszék tanárát és Totik Vilmost, a TTIK Bolyai Intézet professor emeritusát méltatták.

Klebelsberg Kunó-díjat vehetett át Galbács Gábor, a TTIK Kémiai Intézet tanára és Molnár Lajos Gábor, a TTIK Analízis Tanszék tanszékvezetője. A díj emeritus fokozatát adományozta a szenátus Bártfai Györgynek, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar (SZAOK) Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika professor emeritusának és Mezősi Gábornak, a TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék professor emeritusának. 

Rektori elismerő oklevelet vehetett át Főző Nóra, a SZAOK Dékáni Hivatal hivatalvezetője és Varga Albert, a SZAOK Belgyógyászati Klinika tanára. 

Kiváló PhD témavezető elismerő oklevelet kapott Varró András, a SZAOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet tanára, Papp Tamás, a TTIK Mikrobiológiai Tanszék tanára és Csíkos Csaba, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) Neveléstudományi Intézet Pedagógiai Értékelés és Tervezés Tanszék tanszékvezetője. 

Kiváló PhD témavezető oklevelet vehetett át Csíkos Csaba, a bölcsészkar Neveléstudományi Intézet Pedagógiai Értékelés és Tervezés Tanszék tanszékvezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám 

Pro Laudande Promotione-díjat vett át Tóth Noémi és Árpádffy-Lovas Tamás, a Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola, Palásti Dávid Jenő, a Kémia Doktori Iskola, Szebenyi Csilla, a Biológia Doktori Iskola, Vo Van De, a Neveléstudományi Doktori Iskola és Hajdu Gábor, az Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola végzett PhD-hallgatója. 

A szenátus az Év kutatója elismerő oklevelet adományozta Hohmann Juditnak, a Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet tanárának, Tamás Gábornak, a TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék tanárának és Kérchy Annának, a BTK Angol-Amerikai Intézet tanárának.

Az Év fiatal kutatója elismerő oklevelet Sárközy Márta, a SZAOK Kórélettani Intézet docense, Varga Gábor, a TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék tanársegédje és Kiss Gábor Dávid, a Gazdaságtudományi Kar Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézet docense kapta.

Az Év fiatal oktatója elismerő oklevelet Kuthi Levente, a SZAOK Pathológiai Intézet adjunktusa vehette át.

Az SZTE Neveléstudományi Doktori Iskola tanácsa Csengery János Emlékérem elismerést adományozot Kertesi Gábornak, a Magyar Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadójának. A pedagógiai kutatás magyarországi fejlődésének elindulásában jelentős szerepet játszott, előbb a kolozsvári egyetemen oktatott, majd az egyetem Szegedre kerülése után a Bölcsészettudományi Kar dékánjának és az egyetem rektorának is megválasztott Csengery János születésének 150. évfordulója alkalmából alapította az emlékérmet az SZTE Neveléstudományi Doktori Iskolája. A kitüntetést olyan, elsősorban nem a neveléstudomány terén elismerést szerzett kutatók kaphatják meg, akik fontos szerepet játszottak a neveléstudomány vagy a pedagógusképzés fejlődésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában