Hét kisbuszt kapott a Szegedi Tudományegyetem (Fotó)

Elektromos kisbuszokat kapott a Szegedi Tudományegyetem, hogy a Tanítsunk Magyarországért! programban résztvevő hallgatók még könnyebben eljuthassanak a kistelepüléseken élő mentoráltjaikhoz. Az egyetemisták a falusi kisdiákok pályaválasztását és élményszerzését segítik.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

A Tanítsunk Magyarországért! országos mentorprogram megálmodója, György László kormánybiztos látogatott el kedden a Szegedi Tudományegyetemre. Délelőtt előadást tartott a program mentorainak, akik kistelepüléseken élő, 6-8. osztályos általános iskolás diákok pályaválasztását és élményszerzését segítik. 

György László elmondta, a programot egy országos statisztika inspirálta, amely szerint a munka- és továbbtanulási lehetőségektől távol eső, kistelepüléseken élő gyermekek 54 százaléka nem szerez szakmát, nem végzi el a középiskolát. 

A gyerekek 14 éves korukig nem vagy csak nagyon ritkán hagyják el a településüket. Ezért aztán a középiskolába kerülés és az azzal járó közösségváltás megpróbáltatás számukra, mondhatni traumatizálja őket

 – részletezte a kormánybiztos. 

A program keretében a kisdiákokat egyetemista mentorok saját példájukkal és a kistelepülésen kívüli élmények biztosításával, múzeumok, szakképzési centrumok, vállalatok látogatásával segítik. A cél, hogy 2030-ra minden jelenlegi magyarországi általános iskolás rendelkezzen legalább szakmával, majd elhelyezkedjen a munkaerőpiacon, és képes legyen magát és a családját eltartani. 

Délben a kormánybiztos 7 kisbuszt adott át ünnepélyesen a Szegedi Tudományegyetemnek a mentorálási munka segítése céljából. György László elmondta, négy hazai egyetemet segítettek gépjárművekkel, amelyek közül az SZTE kapta a legtöbbet. 

A szegedi egyetem ugyanis hatodik féléve, 2021 óta az ország egyetemei közül az egyik legnagyobb hallgatói létszámmal vesz részt az országos programban. Ezalatt 450 mentor több mint 1200 általános iskolást mentorált a régió kistelepülésein.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában