Továbbra sincs nyugalom a fúrt kutak ügyében

2023.11.30. 15:40

Lincshangulat az üllési fórumon

A közelmúltban ismét fórumot tartottak a fúrt kutak ügyében, ahol gyorsan lincshangulat alakult ki, és egy emberként hördült fel a tömeg, amikor a vízügyes szakember felsorolta, mennyibe kerül majd a fúrt kutak engedélyeztetése a gazdasági célú öntözést folytatóknak. Milliós tételről van szó.

Arany T. János

Továbbra sincs nyugalom fúrt kutak ügyében, most a gazdasági célú öntözés van soron. Milliós tétel az engedélyeztetés. Archív Fotó: Karnok Csaba

Üllésen gyűltek össze a gazdák a közelmúltban, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében ismét a fúrt kutak engedélyeztetése volt a téma. Ott volt a megbeszélésen többek között Nagy Attila Gyula polgármester, Juhász Attila alpolgármester és Fackelmann István ásotthalmi alpolgármester is. Ez alkalommal a mezőgazdasági öntözési célú kutak engedélyeztetéséről volt szó. Ezek olyan felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítmények, amelyek kizárólag mezőgazdasági művelés alatt álló terület mezőgazdasági vízszolgáltatását biztosítják.

Azt már korábban megírtuk, hogy a törvény hatályba lépése előtt létesített háztartási kutakra továbbra sincs bejelentési kötelezettség. A kiskertesek így megnyugodhattak, de a gazdasági célú kutak tulajdonosai, akik hektárokat öntöznek, még nem.

A lincshangulat akkor alakult ki, amikor az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízrendezési és öntözési osztály szakágazati vezetője ismertette, mennyibe kerül majd ezeknek a kutaknak az engedélyeztetése, amiket a Nemzeti Földügyi Központ és a Katasztrófavédelem ír elő. Az hangzott el, hogy a mérnöki díj és a vizsgálati díjak 550-600 ezer forintba kerülnek, de ami igazán szíven ütötte a jelenlévőket az a Katasztrófavédelem által előírt vizsgálat, aminek a díja egymillió forint. Mint az egyik jelenlévő fogalmazott, ez volt az a pont, amikor mindenki egy emberként hördült fel és ez volt az, ami mindenkinél kiverte a biztosítékot.

– Ezt a kisebb gazdák, akik egy-két hektáron gazdálkodnak, nem tudják kifizetni. Pont a legkisebbeket szívatják meg ezzel, akik most is éppen csak elevickélnek. Mivel ez nem érint akkora réteget mint a kiskertesek, ezért a felháborodás sem keltett akkora hullámokat. De a szakember szerint szomorú láncreakciót indíthat be, ha a dél-alföldi tanyás térségben, ahol amúgy is többet kell öntözni mint az ország más részein, a kisebb gazdák arra kényszerülnek, hogy emiatt abbahagyják a gazdálkodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában