Helyi közélet

2023.11.15. 14:59

Rengeteg ajándékleső várja Töpi kapitány Mikulását

Gazdit ugyan nem tud ígérni Töpi kapitány a mentett kisállatoknak, de a Mikulást segít megkeresni. Eközben pedig talán a végleges otthon vágya is teljesülhet. A vásárhelyi Miguelt már megtalálta ásotthalmi Télapója.

Tábori Szilvia

Narnia fél szemmel is az álomgazdit várja. Fotó: Gyarmati Dorka

Tell Vilmos vagyok, és úgy kerültem az állatmenhelyre, hogy valaki keresztüllőtt egy számszeríjjal – ilyen és ehhez hasonló sanyarú történetekkel találkozhat az, aki ellátogat Töpi kapitány közösségi oldalára. Negyedik éve fut az az állatvédelmi Mikulás Projekt, amelynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a gazdikeresőkre. Másodsorban pedig összeköti az ajándékra vá­­rókat a segíteni akarókkal: a cipősdobozkampányhoz hasonlóan személyre szóló ajándékokkal lehet meglepni a mentvényeket. Idén egy hódmezővásárhelyi civil állatmentő Miguel cicáját véletlenül éppen egy ásotthalmi Mikulás találta meg. 

Minél többen 

Egy hatalmas adventi kalendá­riumra emlékezteti Töpi kapitány közösségi oldala a hódmezővásárhelyi civil állatmentőt, Gyarmati Dorkát. 

Kinyitjuk ezt a naptárt, és bár tudjuk, mindez csupán a valóság ap­­rócska szelete, de felhívjuk a figyelmet az örökbe fogadható kisállatokra. Mi, civil ál­­latvédők pedig hallatjuk a hangunkat, bemutatkozunk, példamutatással talán megváltoztathatjuk sokak gondolkodását a felelős állattartásról

 – nyilatkozta lapunknak az aktivista. Idén először – három mentett cicával – ő is jelentkezett a Töpi Mikulásra. 

 Figyelem a csomagra váró kisállatok történeteit, a várpalotai Tell Vilmos cica esete még nálam is kiverte a biztosítékot, pedig láttam már dolgokat, úgy érzem. Nyissátok meg az albumokat, minden állatka örökbe fogadható, ha ezt nem teheted, segíts nekik, akár egy megosztással is. Ne feledjétek, az is segítség, ha beszélünk az állatvédelemről. Minél többen, minél gyakrabban. Egy egészséges társadalom kiveti magából ezeket a számszer­íjas véglényeket

 – mondta. 

A Mikulás köztünk jár 

A több száz ajándékleső közül választotta ki egyik ajándékozottját az ásotthalmi Dobó Veronika; csak utána tudta meg, hogy Miguel tőle nem messzire, Hódmezővásárhelyen várakozik a Mikulására. Úgy vélte, a fiatal cirmos spe­ciális betegsége miatt bizto­san gondozása is megterhe­lőbb befogadójának, ezért sze­­retett volna nekik segíteni.  

Engem rettentően megérintenek a hontalan állatok, ha tehetném, befogadnám a világ összes macskáját. Időbeosztásom miatt nem tudok ideiglenes gazdinak jelentkezni, így anyagilag igyekszem támogatni állatvédő szervezeteket. Látom, milyen elképesztő munkát végeznek, rengeteg idő, energia, és teljes elköteleződés árán. Látom, hogy a helyzetük egyre rosszabb, egyre nehezebb helyzetben vannak, egyre több a segítségre váró állat

 – mondta Veronika. 

Erőt ad a támogatás 

Úgy látja, Töpi kapitány Mikulás Projektjének köszönhetően olyanok híre is eljut az emberekhez, akik másként nehezen hallatnák a hangjukat. Gyarmati Dorka szerint fontos láttatni, mennyien teljesítenek erőn felül. Ő szintén nehezen mond nemet az újabb és újabb mentvényekre, holott már így is tíznél több cicával, kutyussal, nyuszival osztoznak vásárhelyi házukon. És az elmúlt néhány hónapban – miután szinte eltűntek a gazdijelöltek – fogyni látszott erejük. Töpi kapitány oldalán még rengetegen várják leendő gazdájukat, de addig is, legalább a Mikulást. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában