Szegedi egyetemi hírek

2023.11.30. 19:51

Szegeden versenyeznek a jövő tudósai - Galéria

Ismét Szegeden csillogtathatják meg tudományos ismereteiket a magyar középiskolások. Elkezdődött csütörtökön a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny, mely a továbbtanulás miatt is fontos a fiataloknak, plusz pontot érhet ugyanis a felvételin.

Kiss Anna

77 iskolából érkeztek diákok és pedagógusok a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. Fotó: Török János

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg november 30-a és december 1-je között a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, melyre az ország minden szegletéből, valamint a határon túlról is érkeztek diákok és pedagógusok. Összesen 77 középiskolából érkeztek versenyzők Szegedre. Az ünnepélyes megnyitót csütörtökön este tartották meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, ahol Dux László, a verseny szakmai zsűriéjének elnöke elmondta, a korábbiakhoz képest több mint 50 százalékkal több csapat regisztrált a versenyre, ez pedig jól mutatja azt, hogy a magyar középiskolák, valamint azok természettudomány iránt érdeklődő diákjai és elkötelezett pedagógusai is fontosnak tartják a szegedi megmérettetést, beírják a versenynaptárukba azt. Hozzátette, remélik, hogy ez a következő években is így lesz.

Dux László beszámolójából kiderült az is, hogy a szegedi egyetem egykori, Nobel-díjas rektora előtt tisztelgő kétnapos verseny a továbbtanulásra is hatással lehet, hiszen a 2024-es felvételi eljárásban a mostani megmérettetésen részt vett diákok intézményi pontot kaphatnak, amennyiben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egyes szakjaira jelentkeznek.

Közölte, a 2024-es felvételi eljárásban már lehetőségük van a felsőoktatási intézményeknek arra, hogy a saját döntésük alapján 100 intézményi pontot osszanak ki, így a szegedi egyetem karoktól függően plusz pontokat ad a verseny helyezettjeinek.

A zsűri elnöke arra buzdította a diákokat, hogy őrizzék meg a természettudomány iránti elkötelezettségüket, mert bár nem egyszerű pálya ez, de biztos karriert adó szép terület a tudomány.

A megnyitón díjat kaptak azok a pedagógusok, akik legalább három évben elhozták diákjaikat a szegedi megmérettetésre, valamint évtizedek óta kiemelkedő munkát végeznek a tehetséggondozás területén.

A tanulmányi verseny feladatai fizikai, biológiai és kémiai kérdéseket tartalmaznak, valamint az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merítenek, különös figyelmet fordítva Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaira és az idei év fő témájára. Az idei verseny egyik témaköre a 130 éve született Szent-Györgyi Albert, míg a másik a 2018 és 2022 között díjazott orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok munkássága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában