Helyi közélet

2023.11.09. 09:00

Teret és szobrot avatnak Kisteleken

Keresztes Nagy Antal teret és szobrot avatnak vasárnap Kisteleken, a református templom mellett, ezzel méltó emléket állítva a reformátusokért, az egyházért sokat tevő néhai patikusnak. Ő nyitotta az első gyógyszertárat a városban.

Imre Péter Géza

Forrás: Kisteleki Református Egyházközség /Facebook

A Keresztes Nagy Antal szobor és a tér avatásának előzménye, hogy a Helyi Érték Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület Hagyományok és történelmi értékek megőrzése Kisteleken című projektje 17,5 millió forint támogatást kapott a Vidékfejlesztési Programban. A járási székhelyen a Rákóczi és Keresztes Nagy Antal utca által határolt részen alakították ki a teret.

A projekt célja olyan dísztér kialakítása volt, amely a városközpont parkosított és rendezett területeinek sorát növeli, ezzel lehetőséget biztosít a térség hagyományaira építve tradicionális rendezvények, kulturális és közösségi események megvalósítására, hozzájárulva a kulturális és történeti értékek megóvásához és megőrzéséhez

 – mondta el lapunknak Domonics János alpolgármester, a Helyi Érték Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke.

Volt más cél is, a tér, a terület mellett felépült református templomnak gyülekezési teret, a helyi református hitéletben kiemelkedő szerepet vállalt Keresztes Nagy Antal szobrának méltó helyet adni. Sikerült. A néhai Keresztes Nagy Antalt nagy tisztelet övezi Kisteleken, a település első patikusaként helyet biztosított a reformátusoknak – egyik ingatlanát ajánlotta fel az egyháznak, hogy imaházat alakítson ki – istentiszteletek és egyéb vallásos, családi rendezvények megtartására. Ő nyitotta Szentlélek néven az első gyógyszertárat a városban.

A kivitelezés augusztus 1-én kezdődött, és a Piger Kft. a vállalt feladatokat – a terület szintezése, földmunkák végzése, támfal létesítése, térburkolat lerakása, térvilágító, napelemes lámpák elhelyezése, pergolák elkészítése és növények ültetése – határidőre elvégezte.

A projekt záró rendezvénye, egyben a tér és a szobor hivatalos és ünnepélyes átadása november 12-én, vasárnap lesz, az esemény 11 órakor istentisztelettel kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában