Helyi közélet

2023.11.16. 06:00

Zarándokutat kaptak ajándékba

Koós Kata

Archív fotó: Török János

Közös zarándoklatra hívta a Szeged–Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége a plébániákon dolgozó civil munkatársakat november második hétvégéjén. A kétnapos zarándoklattal azokat a civileket ajándékozták meg, akik a plébánosuk szerint az egyházközségükben kiemelkedően értékes munkát végeznek. Negyvenen éltek a lehetőséggel. 

Úti célnak azért Bakonybélt válaszották, mert ezer évvel ez­­előtt Szent Gellért oda vonult vissza Imre herceg nevelése után, és később, 1030-ban onnan került egyházmegyénk első me­­gyés püspökeként Csanádra. Ezzel az összekapcsolódással fogadták a zarándokokat az ott élő bencések, akikkel együtt imádkozták a zsolozsmát az uta­­zás résztvevői, miután megismerhették a monostori életet. 

Az együtt töltött közös estén kiscsoportos formában az elismerés kultúráját építették a szervezők a résztvevőkben. Ennek keretében elismerő oklevelet kaptak Kondé Lajos pasztorális helynöktől. Az okleveleken a plé­­bánosuk személyes elismerő mondatai szerepeltek. Szent Már­­ton napjának reggelén meglátogatták a Szent-kutat, Gellért püspök hagyomány szerinti lakhelyét, utána pedig együtt vettek részt az ünnepi szentmisén a bakonybéli szerzetesekkel. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában