Csongrád-Csanád vármegye

2023.12.05. 14:00

A fiatalokat döntik le lábról a vírusok

Otthon főként fiatalok és gyerekek maradnak betegség miatt, a kórházi ápolásra viszont már inkább az időseknek van szüksége. Hétről hétre emelkedik a betegek száma.

Kiss Anna

Az akut légúti fertőzés miatt sok a hiányzó a nevelési és oktatási intézményekben. Illusztráció: Mártonfai Dénes

Már a 226 ezret is meghaladta azoknak a száma, akik akut légúti fertőzés miatt orvosi segítséget kértek hazánkban november 20-a és 26-a között. Ugyanezen a héten influenzaszerű panaszok miatt 23 ezren keresték fel háziorvosukat. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint a 100 ezerre becsült betegszám vármegyénkben az influenzaszerű panaszok miatt 135 volt, míg az akut légúti fertőzés miatt 2243-an mentek orvoshoz.

Mindkét típusú megbetegedés a gyerekek és a fiatal felnőtteket érinti, tehát a 35 év alattiak körében van a legtöbb beteg. Az akut légúti fertőzés nagyobb mértékben jellemző a 0 és 14 év közöttiek esetében, ők majdnem a betegek 50 százalékát tették ki a 47. naptári héten.

Az NNGYK referencia laboratóriumába összesen 302 betegtől érkezett légúti minta. Egy betegnél influenza A(H1pdm09), két betegnél influenza A(H3), kilencvenhétnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Emellett a beérkezett mintákból egy alkalommal az RSV, vagyis az óriássejtes vírus jelenlétét mutatták ki.

A légúti figyelőszolgálatban kijelölt 24 kórház adatai alapján a 47. héten 223 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 20 beteg részesült intenzív vagy szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 223 SARI beteg 17,5 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 62,3 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 149 főnél a koronavírus állt a megbetegedések hátterében. A Covid-19 fertőzöttek 77,2 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában