Gyász

2023.12.06. 15:51

Elhunyt Kiszin Miklós

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Türelemmel viselt, hosszú betegség után december 5-én kedden elhunyt Kiszin Miklós, a Deák Ferenc Gimnázium zenetanára, országszerte is ismert bőgőművész. Kiszin Miklós zenész családból származott, mindössze 17 éves volt, amikor már koncertet adott. A Szegedi Konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán magyar-ének szakon tanult. Az 1970-es években a Hot Jazz Szeged, a Bluegrass Pilgrims Band, valamint a Hóra együttes nagybőgőse is volt.  1986-ban lett tagja és alapembere a Molnár Dixieland Bandnek.

A szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban 1992-ben kezdett el oktatni, 2009-ben zenekart alakított Szegedi Deák Big Band néven, amelynek vezetője is volt. Tagjai a Deák Gimnázium volt és jelenlegi tanulói, valamint amatőr muzsikusok. Több alkalommal adtak közös koncertet a Molnár Dixieland Band-del és a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekarral.

Diákjai mindig kedvelték közvetlen stílusa miatt és mert valóban megszerettette a zenét tanítványaival: nem kötelezően felesleges időtöltéskéént, hanem kikapcsolódásként tekintettek óráira. Kiszin Miklós kiemelkedő munkásságát Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged Kultúrájáért díjjal ismerte el 2022-ben.

A Deák Ferenc Gimnázium a következő sorokkal búcsúzik pedagógusától:
Őszinte megrendüléssel tudatjuk, hogy szeretett kollégánk, a kiváló zenepedagógus és bőgőművész, Kiszin Miklós, életének 67-ik esztendejében, hosszú, és a csak rá jellemző derűvel viselt betegség után elhunyt. Végtelenül büszkék vagyunk rá, hogy a város zenei életének meghatározó alakját 1992-től 2022-es nyugdíjba vonulásáig kollégánknak, sokan barátunknak tudhattuk. Életével és jelenlétével mindannyiunkat gazdagított. Diákjaink ezrei kerültek általa közelebb a zenéhez, és talán észre sem vették, ahogy a lelkek mélyebb rétegeit is érintve formálta őket. Elévülhetetlenek az érdemei a tehetséggondozás területén, iskolazenekarok generációi bontakoztak ki az irányításával. Hozzáállását diák-központúság, humánum és a mindenkori javítani-akarás hatotta át. Akár zenével, akár szóval, mindig képes volt másokat jókedvre deríteni. És persze egész lényét áthatotta a zene. Iskolai rendezvény nem múlhatott el a közreműködése nélkül, és amikor a fanfárok évente egyszer felzengenek a szalagavatón, mindig ő fog eszünkbe jutni. Felejthetetlen emléke mindig velünk marad.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában