Helyi közélet

2023.12.09. 11:00

Hungarikum Díjas lett a szentesi paprika és a szőregi rózsatő is

Amikor a világban újra érték- és identitásválság tombol, mi büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, az identitásunkat adó keresztény gyökereinkre, az abból táplálkozó kultúránkra és páratlan anyanyelvünkre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Díjátadó Gálán, Kecskeméten. Vármegyénk értékeit is kitüntették a rendezvényen.

Delmagyar.hu

Nagy István, V. Németh Zsolt, Hungarikum gála, Kecskemét

Fotó: Pelsoczy Csaba

Péntek este rendezték meg a Hungarikum Díjátadó Gálát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Idén a Hungarikumok Gyűjteményének 11 tagját illette a rangos elismeréssel az Agrárminisztérium. A baon.hu tudósításából kiderül, hogy a harmadik alkalommal megrendezett gálán a 89 tagú Hungarikumok Gyűjteményének azon 11 tagját illették elismeréssel, amellyel a gyűjtemény 2019 és 2023 között gyarapodott. Ezek között Csongrád-Csanád vármegyei értékeket is találunk.

Ahogy a portál írta, hungarikum díjas lett a dobostorta, a Csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés, a klasszikus magyar szablyavívás, a tiszavirág és tiszavirágzás, a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat, a vallásszabadság törvénye, a karikás ostor, a szentesi paprika, a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében, és a Szőregi rózsatő. A díjakat Nagy István agrárminiszter, V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere adta át.

Nagy István tárcavezető az ünnepségen beszélt arról is, az Agrárminisztérium 2012 óta több mint ezer olyan hazai, Kárpát-medencei, külföldi rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amelyek a hungarikumok bemutatására, népszerűsítésére jöttek létre. Így több mint 8 millió ember ismerkedhetett meg ilyen módon a hungarikumokkal, nemzeti értékeinkkel. Emlékeztetett, hogy hazánknak jelenleg 89 hungarikuma, 152 kiemelkedő nemzeti értéke, 19 vármegyei értéktára, 7 külhoni nemzetrész értéktára van hazánknak, és több mint 12 ezer települési értéket tartunk nyilván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában