A politikus szerint egyesek hangulatkeltéssel, politikai haszonszerzéssel próbálkoztak

2023.12.01. 13:40

Mihálffy: nem volt lincshangulat Üllésen

Az üllési fúrt kutas fórum résztvevői, Nagy Attila polgármester és a térség országgyűlési képviselője, Mihálffy Béla határozottan állítják, nem volt lincshangulat a rendezvényen. Azt mondják, egyesek hangulatkeltéssel próbálkoztak, hogy abból politikai hasznot húzzanak. Ezzel Fackelmann István ásotthalmi alpolgármesterre, a Mi Hazánk szegedi elnökére utaltak.

Arany T. János

Továbbra is téma a mezőgazdasági célú kutak engedélyeztetése. Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, kezelni fogják a gazdák problémáit. Archív fotó: DM

Mint megírtuk, a közelmúltban Üllésen fórumot tartottak a fúrt kutak ügyében, ahol sokan nemtetszésüknek adtak hangot, amikor kiderült, mennyibe kerül a kutak engedélyeztetése a gazdasági célú öntözést folytatóknak. Milliós tételről van szó. Azt azonban több résztvevő határozottan cáfolta, hogy lincshangulat alakult volna ki.

Szakemberek tájékoztattak

Mint az már köztudomású, a 2023. december 31-ig meglévő első vízzáró réteg feletti háztartási és mezőgazdasági célú kutakat nem kell bejelenteni sehova, így engedélyeztetni sem kell. Az ezt el nem érő mezőgazdasági kutak esetében sincs tehát bejelentési és üzemeltetési kötelezettség. Az ez alatti mezőgazdasági öntözési célú kutakra viszont vonatkozik a bejelentési kötelezettség. Többek között erről is szó esett egy, a közelmúltban rendezett üllési szakmai fórumon, amelyen szakemberek tájékoztatták a gazdákat.

Fackelmann a jogszabálydzsungelben

A rendezvényen felszólalt Fackelmann István ásotthalmi alpolgármester. Lapunknak azt mondta, amennyire lehetett, igyekezett tájékozódni a kutak engedélyeztetési jogszabálydzsungelében és a legtöbb segítséget a november 15-i üllési, kút-engedélyeztetési falugazdász rendezvényen kapta. Fackelmann azt mondta, az engedélyeztetésről nyolc jogszabály rendelkezik.

Beszerezte az üzemeltetési engedélyhez szükséges feladatok árajánlatait is: az engedélyes dokumentáció, ügyintézés, eljárás, felmérések, objektumazonosítás engedélyenként 200 ezer, a gázvizsgálat laborköltsége kutanként 45 ezer, a talajvédelmi terv készítése 115 ezer, a talajvédelmi laborköltség 10 hektáronként 59 ezer, a hiteles vízmérő óra felszerelése kutanként 75 ezer, a vízföldtani napló, kútvizsgálat pedig kutanként 775 ezer forint, összesen 1 millió 269 ezer forint plusz áfa.

Kiütötte a biztosítékot

A kutanként másfél milliós költség végleg kiütötte a biztosítékot az üllési hallgatóság körében. Ez az anyagi teher sokak számára vállalhatatlan, fel fognak hagyni a mezőgazdasági termeléssel. A legnagyobb gond, hogy ettől még mindig nem lesz víz a Homokhátságon. A fórumon javasoltam, hogy a félsivatagi övezetbe sorolt Homokhátság területét és gazdáit mentesítsék az öntözés céljából fúrt mezőgazdasági kutak bejelentési, engedélyeztetési követelményei alól, mindaddig, amíg a Duna-Tisza-közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítása, helyreállítása projekt megvalósul 

– magyarázta Fackelmann.

Kezelni fogják a gazdák problémáit

Mihálffy Béla, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a fórumon nem volt lincshangulat, mindössze egyesek politikai haszonszerzés céljából hangulatkeltéssel próbálkoztak. – Kezelni fogjuk a gazdák problémáit. Országgyűlési képviselőként a feladatom az, hogy a gazdák érdekeit is képviseljem a törvényhozásban. A kutak bejelentési költségeivel kapcsolatban pontos tájékoztatást a Nemzeti Földügyi Központ Mezőgazdasági Kutak Hatósági Osztálya tud bővebb tájékoztatást adni e-mailben. Ha a kötelező Európai Uniós szabályozás bevezetése miatt valóban ilyen magasak lennének a költségek, akkor mindent el fogok követni azért, hogy ezt csökkentsük – jelentette ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában