Sándorfalva

2023.12.01. 08:20

Mikroáramszünetek borzolják a sándorfalviak idegeit

Idén már 32 alkalommal volt rövid ideig tartó áramszünet Sándorfalván. A jelenség nemcsak bosszantja az itt élőket, de többeknek már kárt is okozott az elektromos berendezéseikben. Tavasszal a légkábelek egy részét földkábelre cserélik, a szolgáltató szerint ezzel javulni fog a helyzet.

Timár Kriszta

Jövő tavasszal a légkábelek egy részét földkábelre cserélik a településen, az áramszolgáltató szerint ezzel javuln majd a helyzet. Fotó: Török János

Évek óra küzdenek a sándorfalviak azzal a problémával, hogy pár perces áramszünetek jelentkeznek a településen. Viharban, szélben ezek rendszeresek, de sokszor még ez sem kell ahhoz, hogy ez megtörténjen. Azon túl, hogy a jelenség bosszantó, többeknek már kárt is okozott: elektromos berendezések mentek tönkre emiatt. Az ügyben a polgármester, Gajdosné Pataki Zsuzsanna többször levelezett az áramszolgáltatóval, lényeges változás azonban nem történt. Lapunknak úgy fogalmazott, ha már kifizetik az áramdíjat, az ittenieknek is ugyanolyan minőségű szolgáltatás jár, mint azoknak, ahol nincsenek ilyen mikroáramszünetek. Ezért tartja fontosnak, hogy ez a probléma megoldódjon.

Megkeresésünkre az MVM Démász Áramhálózati Kft. sajtóosztálya elmondta, 2022 nyarán érkezett először bejelentés az ügyben Sándorfalváról. Az idei évben ezidáig összesen 32 esetben volt rövid idejű zavartatással járó védelmi működés a vonalon és 8 üzemzavar, hasonlóan a 2022-ben tapasztaltakhoz jellemzően májusban és júliusban. A sándorfalvi önkormányzat 6 alkalommal tett bejelentést, több alkalommal történt személyes egyeztetés is. Mindezek alapján a társaság többször végzett hibafelderítő bejárást, történtek a szolgáltatás minőségét javító beavatkozások is. 

Mint írták, a Sándorfalván is tapasztalt feszültségkimaradások, amit a középfeszültségű hálózatot érintő zárlati jelenségek okoznak, elkerülhetetlen velejárói a légvezetékes hálózatok üzemeltetésének. A rövid idejű hálózati zavarokat olyan védelmi működések okozzák, amelyek nagyobb kiterjedésű üzemzavarokat, akár több órás kieséseket akadályoznak meg. Ezek száma jelenleg is az előírt hatósági határértékek alatti. Előfordulásukat ritkítja majd a jövő tavaszra tervezett beruházás, amelyben a várost ellátó hálózati leágazások egy részét földkábelre cserélik.

Rákérdeztünk arra is, hogy az áramkimaradások miatt tönkrement elektromos berendezések kapcsán a lakosok élhetnek-e kárbejelentéssel. Mint írták, ilyen esetben egy vizsgálatot követően igazolást adnak, amellyel a biztosítóhoz lehet fordulni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában