Szentes

2023.12.01. 20:30

Propaganda a második világháborús plakátokon

A szentesi levéltár gazdag gyűjteményéből válogat a könyvtárban látható második világháborús plakátkiállítás. 80 évvel ezelőtt a hadviselés szükségessé tette a polgári tudat mozgósítását is.

Darók József

Elgondolkodtató plakátkiállítás nyílt a könyvtárban. Fotó: Darók József

Úgy gondolom, hogy a 2. világháború a mai napig megmozgatja az emberek fantáziáját, gondolatait, megszámlálhatatlanul sok könyv és tanulmány jelent meg erről a világtörténelmi eseményről

 – indokolta a témaválasztást Vágvölgyi Zoltán könyvtáros, a kiállítás rendezője. Közösen készült a tárlat a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Vármegyei Levéltára szentesi intézményével, ahol rengeteg témában őriznek nagy becsben plakátokat, utcai hirdetményeket.

Fotó: Darók József

A szentesi levéltár gyűjteményében mintegy 5000 plakát található szépen leltározva, biztonságos módon tárolva. Sajnos a kiállítótér lehetőségei miatt csak 17 plakátot sikerült most bemutatni. Külön köszönöm a közreműködést és segítséget Tánczos Roland igazgató úrnak és Berta Zsolt levéltárosnak

 –mondta a könyvtáros.

A katonai és polgári közigazgatás rendelte meg ezeket a plakátokat, amelyeket sok esetben korabeli művészek illusztráltak, tehát történeti és művészi értékkel egyaránt bírnak. A helyi vonatkozású plakátok csupán szövegesek, és az adott időszak eseményére reflektálnak, így például a Vörös Hadsereg közeledésére utcai hirdetményen tudatták a lakossággal a menekülési útvonalat – magyarázta Vágvölgyi Zoltán.

A kiállítás pénteki megnyitóján idézte a Keménykalap és krumpliorrból jól ismert Lópici Gáspár plakátragasztó emlékezetes mondatait: „Én vagyok az utca hírmondója, én irányítom a közvéleményt.” Ennél jobban nem is lehetne összefoglalni a plakátok lényegét, a háborús plakátok esetében „a totális hadviselés szükségessé tette a polgári tudat mozgósítását is” – mint azt  Harold D. Lasswell politológus megfogalmazta. 

Fotó: Darók József

A könyvárban december 14-ig látható – többségében propaganda célú – plakátok mintegy 80 évesek, a 2. világháború idejéből való eredeti példányok, és az akkori szentesi lakosság is találkozhatott ezekkel az utcákon. A történelmi háttérről Vágvölgyi Zolán azt ismertette, hogy amikor 1941. június 22-én Németország megtámadta a Szovjetuniót, a magyar politikai elit jelentős része már németbarát orientációt tartott hasznosnak az ország számára.

A háborús események változásai azonban meghatározták a központi utasítás szerint készült plakátok tematikáját is: időrendben haladva a bolsevikgyűlölettől végül eljutunk a németek ellen irányuló plakátokig. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában