Helyi közélet

2023.12.12. 17:00

Száz éves zászlót mentenek meg Makón

Szabó Imre

A zászló szanaszét szakadozva, megfakultan vár sorsára. Fotó: József Attila Múzeum

Az utolsó pillanatban mentenek meg a József Attila Múzeumban egy különleges lobogót. A Makói Ipartársulat 19. századból származó zászlójáról van szó, ami évtizedeken át hevert egy ládában a múzeumban, oda pedig valószínűleg egy padlásról került. 2 méter magas, 180 centi széles, anyaga selyempaszomány, az alapszíne zöld, a széleit pedig rojtok díszítik. Ami különösen érdekessé teszi: mindkét oldalán egy-egy olajfestmény látható.

A múzeum korábban sikeresen pályázott a gyűjteményében lévő bútorok, festmények felújítására, textíliát azonban eddig még nem restauráltatott. Igaz, zászló nem is nagyon van a kollekcióban – Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató szerint a lobogók ritkán élik túl az idők viharait. Azt Forgó Géza történész-muzeológus javasolta, hogy ezt a relikviát próbálják meg rendbe hozatni. Az intézmény idén nyáron nyújtott be pályázatot ezzel a céllal a Nemzeti Kulturális Alaphoz, és nyert is 700 ezer forintot. A munkát jövő tavasszal a Kemenesmihályfán  élő neves textilrestaurátor, Kopcsányi Mercédesz Írisz fogja elvégezni. A múzeumi szakma őt többek között arról ismeri, hogy ő hozta rendbe Szendrey Júlia legyezőjét.

Miután visszakerül Makóra, az állandó tárlaton, üveglap mögött fogják a közönség elé tárni. 

Jelenleg kiállítva sincs zászlónk, ezért ez számunkra különleges műtárgy

 – mondta Szikszai Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában