Szentes

2024.01.24. 14:00

A demenciát késleltetik a seniorfejlesztők

Darók József

A seniorfejlesztők megtanulják, miként adhatnak közösségi élményt az időseknek. Fotó: Darók József

Senior csoportvezető képzések szervezésével igyekszik megelőzni a demencia kialakulását a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület (KIFE). 2017 óta működik Seniorfejlesztő programjuk, amelynek fő célja az idősek fejlesztési lehetőségeinek a megismerése, illetve idős közösségek létrehozása, ahol rendszeresen tartanak komplex képességfejlesztő foglalkozásokat. Szentesen is alakultak kisebb közösségek a gondozási központban és a városban több helyen, ahol a programban megismert módszereket alkalmazzák. A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban 24 órás intenzív képzést tartottak három napra lebontva, és a nagy érdeklődésre való tekintettel továbbiakat is terveznek a régióban– tudtuk meg Szücs Mártától, az egyesület ügyvezető igazgatójától.

Fotó: Darók József

A képzés a preventív szemlélet jegyében épül fel, a módszertan a demencia megelőzését szolgálja. Érdemes már a nyugdíjba vonulást követően járni ilyen foglalkozásokra, mert ezek segítségével mindenféle készségüket, mentális és fizikai állapotukat fejleszthetik vagy legalább szinten tarthatják az idősödő emberek, hogy ne kezdődjön el a hanyatlás, leépülés folyamata 

– magyarázta Szücs Márta.

Ez a képzés idősekkel foglalkozó szakembereknek szól, akik ezekkel a 15-20 fős csoportokkal foglalkoznak majd. Az elméleti ismereteket Puskásné Halál Ágnestől, a gyakorlatias részeket tőlem sajátíthatják el

 – mondta Kovácsné Gila Zsóka. A képzés oktatója elárulta, a másfél órás, heti rendszerességgel ismétlődő foglalkozások egymásra épülő feladatokkal a rövid és a hosszú távú memóriát, a koncentrációt, a koordinációt és más képességeket fejlesztenek, zenével, mozgásos gyakorlatokkal és a szünetekben kötelező vízivással, amelyről az idősek gyakorta megfeledkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában