Helyi közélet

2024.01.30. 09:00

Fontos határidők január végén – érdemes odafigyelni

Bár a nagy fogadalmak december végén köttetnek, január végét is érdemes bevésni a naptárunkba. Ha figyelmetlenek vagyunk, kellemetlen meglepetés érhet minket. Ha viszont odafigyelünk, spórolhatunk is.

Tamási Anna Éva

Mind a közlekedés, mind a bankolás szempontjából fontos január vége. Fotó: Gémes Sándor

Szerdán lejárnak az éves autópálya-matricák: január 31-én éjfélkor több mint 3 millió hazai felségjelzésű járműre érvényes éves országos és vármegyei úthasználati jogosultság érvényessége szűnik meg.

Matricavásárlási tanácsok

Az MTI tájékoztatása szerint közel 582 ezer éves országos, valamint 2,5 millió éves vármegyei matricát vásároltak 2023-ra. Szakemberek azt tanácsolják, hogy a közelmúltban megszaporodott online csalások és adathalász-próbálkozások miatt fokozott elővigyázatossággal, csakis megbízható forrásból szerezzük be az idei úthasználati jogosultságot. Online vásárláskor mindig ellenőrizni kell a webhelyet, mert értékesítésre a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. mellett kizárólag az utóbbi engedélyezett viszonteladó partnerei jogosultak.

Emellett érdemes azt is szem előtt tartani, mielőtt útnak indulunk, hogy január 1-től több frissen fizetőssé vált szakasszal is találkozhatunk, például a teljes M0-s díjköteles immár.

Hogyan lehet a banki költségeken spórolni?

A bankolás szempontjából is fontos a január vége, ekkorra kapjuk meg pénzintézetünktől a részletes elszámolást arról, mennyibe került bankszámlánk az előző évben. Ilyen adat például a számla és a bankkártya havi díja, az internetbank és a mobilalkalmazás díjai, az SMS-szolgáltatás költségei. Ezeket egyben látni akár sokkoló és tanulságos lehet. Sok ügyfél az első, még a tizenévekhez köthető számlanyitása után évekig, évtizedekig bankol ugyanott, pedig a váltás indokolt lehet.

Nem minden esetben jelent megoldást azonban az új bankszámla, a szokásaink változtatásával is sokat spórolhatunk. Az SMS-ek minden banknál plusz költséget jelentenek, ha viszont mobilalkalmazáson keresztül, push üzenetekben kérjük az értesítéseket, ez a költség megspórolható. Így értesülünk ugyanúgy a pénzmozgásról, csak olcsóbban.

Hasznos lehet az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség okos kihasználása is, valamint jó tudni, hogy netbankon keresztül érdemes az utalásokat végezni, mert ez olcsóbb a fióki ügyintézésnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában