Helyi közélet

2024.01.12. 19:21

Háborús hős unokája szervezte a megemlékezést – Galéria

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Vármegyeszerte megemlékeztek pénteken a Don-kanyarnál 81 esztendeje elesett magyar honvédekről és munkaszolgálatosokról. A második világháborúban csaknem húszezer vármegyei lakos vesztette életét, közel felük a Don-kanyarban.

Makón a Máltai Szeretetszolgálat szervezett csendes megemlékezést a Csanád vezér téren. A helyi elnök, Kómár Mátyás nem mondott beszédet, csak főhajtásra és emlékezésre kérte az egybegyűlteket. Bő tucatnyian jöttek el, ott volt köztük Farkas Éva Erzsébet polgármester és néhány képviselő. A rendezvény zárásaként a bajtársa keresztfájánál álló honvéd bronz alakjának lábához virágok és mécsesek kerültek. 

 Azért vállaltuk a megemlékezés megszervezését, mert a szeretetszolgálathoz hasonló karitatív szervezetek is részt vállaltak annak idején a megsebesült katonák, illetve a hátországban szükséget szenvedők ellátásában 

– mondta Kómár. Azt is elárulta, hogy személyes emlékek is fűzik a Don-kanyari tragédiához, nagyapja ugyanis több bajtársát mentette meg szorult helyzetéből az orosz támadás idején. Azért térhetett haza, mert harc közben életveszélyesen megsérült. Egy gránát robbant fel a közelében, és a szilánkok nyomait élete végéig viselte az arcán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában