Jegyzet

2024.02.19. 11:00

Baj lesz!

Suki Zoltán

Ha aza félnótás Márki-Zay Péter, és csapata nem erodálta volna el teljesen Petőfi Sándor fantasztikus versét a Föltámadott a tenger címűt, akkor valamivel nyugodtabban írnál le a legendás sort belőle: „Azért a víz az úr!”

Mindegy, reméljük nyáron ezért is megkapja a magáét a választóktól.

De, hogy miért is írom ezt? Nem MZP miatt, hanem mert jön a Tisza, vagyis árad a folyó.

Félelemre egyébként most nincs különösebb ok. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint a Tiszán levonuló árhullám a szegedi alsó rakpart szintjét, azaz 560 centimétert megközelítő vízállással tetőzhet a következő napokban. Emiatt a szakemberek felkészülnek a Huszár Mátyás rakpart esetleges lezárására. Éppen ezért vasárnap reggeltől tilos megállni a szegedi rakparton.

De azért ne feledjük, hogy tényleg a víz az úr, és minden már természeti erő. Magam sem gondoltam volna, hogy egyszer erről írok bármit is, de tényleg el kellene kezdeni jobban odafigyelni a környezetünkre. A Tisza – ahogy írtam – nem jelent veszélyt egyelőre. De ki tudja mi lesz évek múlva? Csak nézzenek ki az ablakon, és gondolkodjanak el azon, hogy hogy a fenébe lehet február közepén majdnem 20 fok, és hogy sétálgathatnak ilyenkor rövidnadrágos emberek a belvárosban?

Ugye? Tehát már én is kezdem azt gondolni, hogy ez nem normális. Igenis létezik klímaváltozás, szóval a jövőben nem biztos, hogy attól kell tartanunk, hogy a Tisza kiárad, hanem attól, hogy lesz-e benne víz egyáltalán.

Egy cseppet sem szórakoztató ezekbe belegondolni. Az pedig szimplán dühítő, hogy amikor a világ legnagyobb hatalmai összejönnek egy klímacsúcsra, akkor éppen nem intéznek semmit. Így aztán ránk marad, hogy például szelektíven szedjük a szemetet, és ne dobáljunk minden szanaszét. Még mielőtt nagyobb baj lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában