Szegedi hírek

2024.02.29. 14:00

Dudás Ferenc tábori lelkész: Isten ajándéka az a katona, aki nem csak önmagáért küzd (Galéria, Videó)

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete idén is megrendezte az 1943. januári doni áttörés emlékére az emlékmenetet, amely csütörtök reggel a szegedi Belvárosi temetőből indult és Kiskundorozsma, Domaszék megállók után Mórahalmon ért véget.

Arany T. János

A Magyar Tartalékosok Szövetsége szervezésében idén is megemlékeztek a katonák, kadétok és civilek az 1943-as doni áttörés áldozatairól. A koszorúzást és gyertyagyújtást 21 kilométeres emlékmenet követte. Fotó: Gémes Sándor

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere levelének felolvasásával kezdődött a doni áttörés áldozatai előtti megemlékezés a Belvárosi temetőben, a hősök emlékművénél. Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1943. január 12-én törték át a szovjet alakulatok a magyar arcvonalat a Don-kanyarban. 

A doni harcokra megemlékező menetek minden egyes lépése a kétszázezer Don-kanyart megjárt honfitársunk előtt tiszteleg

 – írta a miniszter, majd köszönetet mondott a szervezőnek, a Magyar Tartalékosok Szövetségének.

Nekünk, az utókornak hálát kell adnunk azért, hogy ma békében élhetünk, és hálát kell adnunk azért is, hogy minden időszakban voltak olyan hős magyarok, akik a hazájukért képesek voltak fegyvert ragadni, és mindent feláldozni

 – mondta beszédében Salgó László Péter, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja.

Vajda Zoltán, a MATASZ Csongrád-Csanád Vármegye Szervezet elnöke elmondta, a mai emlékmenet Szeged, Kiskundorozsma, Domaszék, Mórahalom útvonalon halad és ez a katonák, kadétok és civilek közös tiszteletadása, főhajtása azok előtt a katonák előtt, akik 1943 januárjában esküjükhöz híven teljesítették a szolgálatukat, és hősként helytálltak a doni áttörés során.

A koszorúzás és gyertyagyújtás előtt Dudás Ferenc százados, a Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár református tábori lelkésze szólt az emlékezőkhöz. Úgy fogalmazott, egy nemzetnek, egy országnak Isten ajándéka az a katona és hazafi, aki nem csak önmagáért küzd, aki nem csak a saját érdekeit helyezi előtérbe hanem közösségünk, nemzetünk jövőjét.

A katonák állhatatossága fénylő példa lehet valamennyiünk számára. Lehetséges becsülettel helytállni a reménytelen helyzetekben is, lehetséges a vállalt feladatot szívvel-lélekkel végrehajtani akkor is, ha nem jár érte győzelmi koszorú

 – mondta a református tábori lelkész.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában