Helyi közélet

2024.02.04. 15:50

Festményt kapott a díszpolgár

Szabó Imre

A festményt az újévi koncertet követően leplezték le. Fotó: Apátfalvi faluház

Apátfalván a díszpolgári címnek különleges rangja van, hiszen egy önkormányzati cikluson belül – ez jelenleg 5 évet jelent – mindössze egyet ítélnek oda. Ráadásul minden díjazottról portré készül, amit a helyi könyvtárban, egy külön emlékfalon láthat mindenki, aki oda betér. 

Fotó: Apátfalvi faluház

A legutóbbi kitüntetettről készült portrét a hét végén, a faluházban rendezett újévi koncertet követően leplezték le. Érdekesség, hogy a nagy sikerű hangversenyt a makói Magán Zeneiskola koncertfúvós zenekara adta Csikota József karnagy-igazgató vezényletével, és Csikota is díszpolgára Apátfalvának. A műalkotást ezúttal is a Délvidéken élő Pavlovsky Péter festőművész készítette el, aki sajnos nem tudott jelen lenni az avatáson. 

Fotó: Apátfalvi faluház

A kitüntetett, Furák József 1965-ben született Apátfalván, orvosi diplomáját 1989-ben szerezte Szegeden. A megyeszékhelyen, a Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályán dolgozik, osztályvezető főorvos. Munkásságát számos hazai és külföldi szakmai elismerés fémjelzi. Az Európai Mellkassebészeti Társaság elnökévé tavaly választották meg a társaság éves kongresszusán, Milánóban. 

Fotó: Apátfalvi faluház

A Démagyarországnak a díszpolgári cím átvételekor, 2023. júliusában azt nyilatkozta, az apátfalvi indíttatásnak köszönheti, hogy mindezt elérte. A faluba mindmáig gyakran hazalátogat – természetesen ott volt a mostani ünnepségen is. A portrét Szekeres Ferenc polgármesterrel együtt leplezték le. A bensőséges hangulatú avatás alkalmával elhangzott: a község büszke neves fiára, a kép pedig azt a példát fogja mutatni a jövő nemzedéknek, hogy a kitartó munka és az alázat meghozza gyümölcsét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában