Szegedi egyetemi hírek

2024.02.14. 15:40

Fizikus-mérnök alapszakot indítanak az SZTE-n

Koós Kata

Az alkalmazott fotonika az ELI ALPS és a fotonikával foglalkozó vállalatok számára fog szakembereket felkészíteni. Archív fotó: Karnok Csaba

Idén már jelentkezni lehet a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének újonnan induló fizikus-mérnöki alapszakjára, ahol a magyar felsőoktatási palettán úttörő módon mérnöki szemléletű fizikusokat képeznek majd. Folytatásaként pedig már engedélyezés előtt áll az ELI ALPS igényeire épülő fotonikai mérnöki mesterszak terve is – tájékoztatott az SZTE közleményében.

Bozóki Zoltán, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék tanszékvezetője elmondta, a váltás hosszú évek tapasztalataira épül.

Az ELI ALPS-ban és a régió magas technológiát használó kutatóhelyein és vállalatainál egykori tanítványaink is dolgoznak, ismerjük az igényeket, tudjuk, hogy a fizikus-mérnöki képzés keresett és biztos szakmát ad majd. Egyszóval, stabil alapunk van, amire építeni tudunk 

– fejtette ki.

Az SZTE hazánkban másodikként indít fizikus-mérnöki szakot, amelyen három specializációt kínálnak: az alkalmazott fotonika az ELI ALPS és a fotonikával foglalkozó vállalatok számára fog szakembereket felkészíteni, az anyagtudományi specializáció célja az anyagismereti gyakorlatokban való jártasság, a lézeres anyagmegmunkálás, az additív gyártás (3D nyomtatás) és a nanotechnológia megismertetése, az orvosi technológia specializáció pedig az orvostudományban használt képalkotó módszerekre, az orvosbiológiai mérési eszközökre, diagnosztikai adathalmazok kiértékelésére tanítja meg a hallgatókat.

A fizikus-mérnöki alapszak folytatásaként az SZTE Fizikai Intézet rövidesen mesterszakot is hirdet fotonikai mérnök mesterszak néven, amely még nem létezik Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában