Szentes

2024.02.21. 19:16

Nógrádi György: A migrációs paktumot nem kényszeríthetik ránk

Békés nap a második világháború óta nem volt a világban, és nem is lesz – állítja Nógrádi György. A külpolitikai és biztonságpolitikai szakértő érintette a migrációt kiváltó okokat is a Szentes-Csongrád Rotary Club meghívására tartott közéleti fórumán a szentesi megyeházán.

Darók József

A békekötésre Gázában nincs esély Nógrádi György szerint. Fotó: Szentes TV

Meddig tarthat ki a viszonylagos nyugalom a szerb–magyar határon? 

– kérdeztük a biztonságpolitikai szakértőt. 

Látjuk azt, hogy a migráció mit jelent. Három dologról van szó. Az egyik, az 1957-es római szerződés, amikor megszületik egy új szó, németül gastarbeiter, azaz vendégmunkás. A németeknek szükséges volt a pótlólagos vendégmunkás. Honnan jönnek? A megállapodás szerint Európa szegény területeiről. Másodszor, a harmadik világ lakossága, főleg Afrikáé évtizedeken át nem változik, az egészségügyi reformok hatására eljutunk oda, hogy a hatvanas évektől máig hétszeresére nőtt jó pár ország lakossága. Ennek hatása van a migrációra. A harmadik pedig 2015: megindultak a migránsok a déli határon, kilenc nappal előbb, mint ahogy a magyar kormány kimondta, hogy kerítést kell építeni. Rengeteg támadást kaptunk. A kerítés azt jelenti, hogy a migránsok döntő részét meg tudjuk állítani. Ma már egyre több nyugat-európai ország egyéni megoldást keres, a britek Ruandával, az olaszok Albániával, tehát mindenki próbál a migránsoktól megszabadulni. Hihetetlen sok összefüggés van. A migráció az emberi történelemmel egyidős, és a világ egyik legfontosabb problémája 

–foglalta össze Nógrádi György. 

A migrációs paktumot Magyarország egyértelműen elutasítja. Ennek viszont Nógrádi György szerint semmilyen következményei nem lehetnek, mert ez nemzeti hatáskörben van, azaz nem lehet ránk kényszeríteni. 

Nyilvánvalóan a mostani európai uniós vezetés, amíg a mandátumuk tart, addig szeretnék ezt a kérdést úgy megoldani, hogy vagy kötelező legyen befogadás, vagy fizetni kelljen

 –mondta lapunknak Nógrádi György.

Szerdai szentesi előadásában a biztonságpolitikai szakértő érintette az orosz–ukrán háborút és a gázai övezetben kirobbant konfliktust is, az elsőben úgy értékelt, hogy állóháború zajlik, az utóbbiban nem látja a megoldást, a két állam gyűlölködése miatt. A béketárgyalásoktól egyelőre úgy tűnik, hogy az összes fél elzárkózik. Ebben a kérdésben Nógrádi György úgy fogalmazott, a világban a második világháború kitörése óta még egy békés nap nem volt, és nem is lesz.

Két éve az amerikaiak azt jelezték a NATO-nak és nekünk is, hogy úgy számoljunk, 8-12 napon belül véget ér a háború, és az oroszok megnyerik. Jelenleg állóháború folyik. Meggyőződésem, hogy csak orosz–amerikai megállapodás vethet véget a háborúnak, Ukrajnát nem fogják megkérdezni 

– szögezte le a szakértő. A közönségből érkező egyik kérdésre válaszolta, hogy Ukrajna szerinte nem esik szét, területeket veszít, de jelentős részüket megtartja.

A gázai konfliktusban Nógrádi szerint a békének négy feltétele lenne – határok, Jeruzsálem, palesztinok visszatérése vagy kárpótlása, vízkérdés –, de egyikről sincs jelenleg tárgyalás. A két államon múlik a békekötés, de gyűlölik egymást – jelentett ki a szakértő.

A rendezvény a tájékoztatáson túl jótékonysági célt is szolgált, hiszen a támogatójegyekkel a Rotary Alapítvány Higgy magadban és kinyílik a világ című, tehetséges diákokat segítő pályázatát támogathatták az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában