Helyi közélet

2024.02.24. 15:17

Öt mázsa disznót ettek Csengelén - Fotók

Hatodszor rendezték meg szombaton Csengelén a hagyományőrző disznóvágást, a Csengele Ház kapujára kitehették volna a szervezők a megtelt táblát. A remek hangulatú eseményen a felajánlóknak köszönhetően 5 mázsa disznót dolgoztak fel a böllérek és fogyasztottak el a vendégek.

Imre Péter Géza

A hagyományőrző disznóvágás idén is nagy sikert aratott Csengelén. Fotó: Imre Péter

Laci, hoztál kenyeret? Pedig, a tepertőhöz jó lenne

 – csíptem el érkezésemkor egy párbeszédet a Csengele Házban, ahol terített asztalok várták a disznóságok kedvelőit. 

Kérsz egy kupica pálinkát, vagy egy pohár bort?

 – tudakolta saját portékáját kínálva a bejáratnál Tóth Tibor, Csengele alpolgármestere. A nemleges válaszra megjegyezte: 

De siess, mert nagyon fogy!

 Az ételeket azonban feltétlenül kóstold meg, igazi csengelei ízekkel találkozhatsz. 

A hatodik hagyományőrző disznóvágást szombaton rendezték Csengelén, a Czibolya András által felajánlott – Bandi bácsi eddig mindig adományozott jószágot – 280 kilós, és Fődi Zoltán 220 kilós sertését hét böllér, Horváth Péter, Tóth Attila, Zsolnai Ferenc, Tisóczki Ferenc, Suciu Csaba, valamint apa és fia, Sánta Attila és Sánta Martin dolgozta fel. Minden hagyományos étel az asztalra, a tányérokba került, töpörtő, hagymás sült vér és sült máj, orjaleves, töltött káposzta, pecsenyék, sült hurka és kolbász, pörkölt. Utóbbiért Tóth Zoltán felelt és két bográcsban főtt. Az udvart zsúfolásig megtöltő közönség jó étvággyal fogyasztotta az 5 mázsányi finomságot.

Őszintén szólva, amikor először megrendeztük, nem gondoltuk, hogy ilyen sikeres lesz a hagyományőrző disznóvágás, hiszen ezzel a lakosok otthon is rendszeresen találkoznak. De az évek során egyre jobban kiforrta magát, itt a Csengele Háznál találkoznak az ismerősök, barátok, isznak és beszélgetnek, jól érzik magukat 

– közölte Tóth Tibor polgármester, „bevallva”, egy-két szíverősítőt már maga is legurított.

Alig fejeztük be a beszélgetést, megjelent és szórakoztató műsort adott a Langaléta Garabonciások gólyalábas csapata, a tréfákba a jól mulató közönséget, köztük a faluvezetőt is bevonva. A langaléták után következett a zenével, zenekarral kísért kísért télűző felvonulás a község utcáin, amely már elindulása előtt eredményes volt: kicsit ugyan esett az eső, de a hőmérséklet – mint az elmúlt napokban mindig – kellemes, tavaszi volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában