Helyi közélet

2024.02.29. 09:00

Reménysugár a lepusztult makói postának

Laikus szemmel évek óta életveszélyesnek tűnik a makói főposta városközponti, csaknem száz esztendős épülete, hatalmas darabokban hullik az eresz. A legutóbbi testületi ülésen Farkas Éva Erzsébet polgármester azt mondta, a Magyar Posta tulajdonában álló épület rekonstrukciójáról tárgyalt a vármegyei illetékesekkel, átadta az önkormányzat javaslatait – reményei szerint 5 éven belül megkezdődhet a felújítás.

Szabó Imre

A makói postapalota épületére már régóta ráférne a felújítás. Fotó: Szabó Imre

 

A postapalota Makó egyik emblematikus épülete. Mivel néhány esztendő múlva jubilál, nagyon szeretnénk, ha megújulhatna

 – mondta a legutóbbi képviselő-testületi ülésen Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet. A lapunk is többször megírta, hogy hatalmas darabokban hullik az eresz, alighanem beázás miatt. Laikus szemmel a látvány életveszélyes.

A neobarokk épület megépítésére az 1920-as években mutatkozott igény, mert az Úri utcában álló posta-, távírda- és távbeszélő-hivatal kétszintes épülete már nem volt képes a megnövekedett forgalmat kezelni. Három hónapnyi munka és 400 000 pengő eredményeképpen 1928 novemberében készült el – olvasható róla a Csongrád megye építészeti emlékei című, Tóth Ferenc által jegyzett kötetben.

Laikus szemmel a látvány életveszélyes. Fotó: Szabó Imre

Az, hogy fel kellene újítani, legutóbb tavalyelőtt merült fel, amikor az önkormányzat a saját tulajdonában álló újvárosi kisposta épületét felújította. A nagy azonban nem az önkormányzaté, hanem a Magyar Postáé. Farkas Éva Erzsébet az ülésen azt mondta, nemrégiben egyeztetésen vett részt az állami cég infrastruktúra-fejlesztésért felelős vármegyei vezetőjével. Az önkormányzat összeállított egy dokumentációt a rekonstrukcióval kapcsolatban, amit a vármegye szakemberei áttekintenek és saját javaslataikkal egészítik ki. Ezt fogják felterjeszteni az országos vezetőségnek, kérve a munkálatok engedélyezését.

Mi lesz a kis postával?

Az ülésen szóba került az újvárosi kis posta sorsa is. Emlékezetes: a város önkormányzata a tulajdonában álló épület felújítására az önkormányzat 5 milliót költött, majd miután a Magyar Posta a bezárásáról döntött, Farkas Éva Erzsébet az állami cég vezetésével megállapodott az újranyitásról. A működtetés a városnak évi 23 millió forintjába kerül. Mucsi Tamás (DK) a költségvetés tárgyalásakor felvetette, hogy miután a megállapodás a nyáron lejár, különítsenek el pénzt a további üzemeltetésre. A polgármester válasza szerint ez korai lenne: a postával egyelőre tárgyalnak a további együttműködés mikéntjéről.

A polgármester hangsúlyozta: reményei szerint 5 éven belül megvalósulnak a tervek. Hozzátette: mivel a postai szolgáltatások iránti igények átalakulóban vannak, azon is érdemes lesz elgondolkodni, miként lehet majd hasznosítani az épület felszabaduló részeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában