Helyi közélet

2024.03.01. 20:00

Az emlékhajtól az állványos melegdauergépig – Galéria

Szépségipar-történeti kiállítás nyílt pénteken a Móra Ferenc Múzeumban. Retro használati tárgyak sokasága: dauergépek, hajcsavarók, borbélykések és pamacsok, fodrászműhely enteriőrök várják a látogatókat, akik a szelfiponton régi hajszárító búra alá is beülhetnek.

Koós Kata

Körülbelül négyszáz retro fodrász- és borbélyipari tárgyat csodálhatnak meg a látogatók. Fotó: Karnok Csaba

Letűnt korok fodrász- és borbélyfortélyaival ismerkedhetnek, végigkövethetik a frizuradivat változásait, valamint retro haj- és arcszőrzet formázó eszközöket is megcsodálhatnak a Móra Ferenc Múzeum legújabb, időszaki kiállításának látogatói. A jólfésültség története – nagyvárosi forradalom a fodrásziparban című tárlatot pénteken nyitották meg a nagyközönség előtt.

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, a kiállítás a budapesti Kiscelli Múzeum tárlatának szegedi adaptációja, amelyet számos, a napfény városához kötődő tárggyal egészítettek ki a szegedi muzeológusok.

Fodrász- és borbélyszalonhoz tartozó, korabeli bútorok és hirdetések, valamint ikonikus eszközök is megtekinthetők, például egy állványos melegdauergép. A látogatók megismerhetik továbbá a haj kémiáját és biológiáját, a fodrásztechnológiák változását, a fodrászműhelyek kialakulását. Mindezen túl megcsodálhatják Dankó Pista feleségének fésülködő asztalát, Bajor Gizi díszfésűjét és egy hajjal díszített levelezőlapot is.

 A kiállítás érdekessége, hogy nem csak múzeumi tárgyak szerepelnek benne, hanem sok kortárs képzőművészeti anyag is, illetve minden olyan más határterület, ahol a hajnak vagy a hajjal való ábrázolásnak szerepe van. Így került a kiállításba a szegedi Kövér Béla Bábszínházból néhány báb, illetve a Szegedi Nemzeti Színházból is egy színházi paróka

 – emelte ki Szabó Zsuzsanna néprajzkutató, a kiállítás kurátora. Hozzátette, a tárlat audioviuális anyaga, a fotók és videók révén még markánsabban megidézhető a korhangulat.

A tárlatrendezők nagy hangsúlyt fektettek a múzeumpedagógiai attrakciókra. A gyerekek fonhatnak, partvissal söprögethetnek, hajcsavarókkal játszhatnak. Sőt, egy szelfipontot is kialakítottak a látogatóknak, ahol egy retro hajszárító búra alá, egy régi fodrász fotelbe ülhetnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában