A probléma gyakran a gazdánál kezdődik

2024.03.02. 13:57

Ember kontra kutya: változtass, hogy változzon

Rosszul értelmezett kommunikációról, ösztönközpontú módszerről, szobatisztaságról is beszélt Putnik-Mayer Yvette a vásárhelyi könyvtárban tartott előadásán. A gazdiképző arra emlékeztetett, hogy a kutyánál mindent ural a lét- és fajfenntartási ösztöne.

Tábori Szilvia

Ember kontra kutya: amint értik egymást, minden rendben lesz. Fotó: Tábori Szilvia

Bár találkozott már reménytelen esettel, kutya és tulajdonosa közötti helyrehozhatatlan kapcsolattal, legtöbbször helyreáll a rend némi tréninggel. és szakértői támogatással. Putnik-Mayer Yvette Gazdiképző foglalkozásain sajátos megközelítéssel először a gazdákat igyekszik ráncba szedni, a többi szinte már magától megoldódik. Szerint ugyanis minden azon múlik, hogy a gazdi tud-e változtatni a hozzáállásán ahhoz, hogy négylábú társa is meg tudja tenni ugyanazt. 

Putnik-Mayer Yvette Ember kontra kutya – avagy mit rontunk el, amit észre sem veszünk címmel tartott bemutatót a Németh László Városi Könyvtár olvasótermében, az örökbefogadott Bingó kutya kíséretében. Mint azt lapunk kérdésére a gazdiképző elmondta: többféle módszert alkalmaz, ám leginkább az ösztönközpontú megközelítés híve. Úgy véli, sokan nem figyelnek a kutyájuk ösztöneire, arra, hogy lényegében az irányítja a viselkedést. Így viszont a konfliktust sem tudják kezelni. 

Az egyik legnagyobb probléma, hogy többnyire magunkból indulunk ki,  ráadásul önigazolásokat gyártunk. Míg mi, emberek képesek vagyunk az ösztöneinket kontrollálni, addig a kutyánál mindent ural a lét- és fajfenntartási ösztön. Ehhez kell a megoldókulcs 

– fogalmazott.  

Fotó: Tábori Szilvia

Ha a gazda például nem tudja szobatisztaságra nevelni vagy megfelelően szocializálni a kutyáját, az állat mikrokörnyezetében keresendő a megoldás. Ezért megyek én a probléma forrásához, azaz a helyszínre. A foglalkozások soha nem azzal kezdődnek, hogy a kutyát rögtön megtanítom az alap engedelmességi feladatokra, szerintem ugyanis a gazdin keresztül érdemes feltárni a problémát. A nehéznek tűnő esetekben legtöbbször az derül ki, hogy ember és állat rosszul értelmezi a másik kommunikációját. Amint „átbeszélik” a helyzetet, akár néhány óra alatt megtalálják a helyes utat. A feladat onnantól az, hogy gyakoroljanak és rutinná tegyék az új megoldásokat

 – hangsúlyozta Putnik-Mayer Yvette, aki saját bevallása szerint már kilenc éves kora óta foglalkozik kutyákkal.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában