Napszínes

2024.03.04. 21:30

Ökörnyállal utaznak a pókok

Szabó Imre

Az ökörnyálnak természetesen nincs köze az ökrökhöz, ez egy népies elnevezés. llusztráció: Palcsek István Szilárd

Ezekben napokban a réteket járva egyre gyakrabban láthatunk ökörnyálat a levegőben – hívja fel a figyelmet honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park. Ezek a vékony, ragacsos fonalak fontos szerepet töltenek be a pókok életében, ugyanis rajtuk utazva hódíthatnak meg maguknak új élőhelyeket. Az, hogy ez a jelenség már most tapasztalható, az enyhe időjárásnak köszönhető. Mint korábban megírtuk, a Maros mentén egyre több énekesmadár fakad dalra, az erdők alján pedig nyílnak a tavaszi virágok.

Az apró pókok egy-egy fűszálra, kiálló ágra, magaslatra felmászva, szövőmirigyeikből ragacsos, hosszú fonalat bocsátanak ki. A kora tavaszi időben sokszor élénk a szél, amely belekap ebbe és messzire repíti a kicsiny állatokat, így biztosítva számukra újabb élőhelyek meghódítását, a pókszaporulat terjedését. Egyes megfigyelők szerint az ökörnyál 2000 méter magasságig is eljuthat, így kedvező viszonyok között igen nagy távolságot tud megtenni.

Ezek a vékony, levegőben úszó pókfonalak sokszor szinte láthatatlanok, csak a bőrünkön érezzük, mikor a természetben járva testünkhöz fújja őket a szél. Naplemente tájékán viszont igen látványos jelenség, ahogyan a földfelszínre, növényzetre, szántásokra leszállt, ott ragadt több ezer pókfonál megcsillan a vöröses ellenfényben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában