Helyi közélet

2024.03.02. 15:09

Összefogással küzdenek a hatalmas szeméthegyekkel Ásotthalmon - GALÉRIA, VIDEÓ

Az ásotthalmi önkormányzat önkéntes szemétszedési akciót hirdetett szombatra, hogy a környező erdőket, a határszakaszt megtisztítsák a migránsok hátrahagyott szemetétől. Ez nagy kihívásnak bizonyult, a szemeteszsákok túl gyorsan fogytak.

Tamási Anna Éva

A szemét bokáig ér, csak az összefogás segíthet. Fotó: Karnok Csaba

Nem először hirdették meg az akciót Ásotthalmon, mégsem lehet megbirkózni azzal a szemétmennyiséggel, ami a környék zöldövezetét borítja és szennyezi. 

Szemét tonnaszámra

Létfontosságúak tehát az ilyen kezdeményezések mind a természet, mind az emberek egészsége szempontjából.

Több tonnányi szemét van a településkörnyéki erdőkben, annak ellenére is, hogy időnként összeszedünk belőle, nem is keveset

 – mondta lapunknak Ásotthalom alpolgármestere.

Ottjártunkkor mi magunk is megtapasztaltuk, hogy ami létezik, minden megtalálható elszórva: hálózsákok, gyógyszerek, márkás – de az időjárás által azóta megtépázott – cipők, ruhák, hátizsákok, hogy csak a leggyakrabban előfordulókat említsük. Az utakon tábortüzek maradványai is arra emlékeztetnek, itt nemrég emberek portyáztak. 

A tanyagondnoki szolgálattól megtudtuk, nemrég voltak olyan hétvégék, amikor ezer migráns is átvonult a területen. Azóta kicsit mérséklődött a migránsok száma, de a szállingózásuk azóta is folyamatos. A veszélyes helyeken, kivilágítatlanul az utakra belógva magára hagyott autókat szerencsére már elszállították, viszont a szemét továbbra sem fogy. 

Térségi összefogás

A szemétszedéshez csatlakoztak többek között helyi civilek, mezőőrök, vadászok, valamint még Szegedről is érkeztek önkéntesek. A Csongrádi Megyei Természetbarát Szövetség szintén szép számú kontingenssel képviseltette magát.

Az ásotthalmiak meghirdették, mi pedig úgy éreztük, mivel túrázók vagyunk, természetjárók, kicsit illik is eljönni. Összeszedtünk hirtelen annyi embert, amennyit csak tudtunk. Mi tartjuk karban a vármegyei turistaútvonalakat, de nyilván ennek a feladatnak nem része, hogy állandóan szedjük itt a szemetet, de az ilyen akciókban örömmel veszünk részt 

– nyilatkozta lapunknak Engi Gábor, a szövetség elnökségi tagja.

Nagy Sándor mezőőr a környező erdők kapcsán elég siralmas állapotokról számolt be lapuknak.

Mi a szemétnek csak a tetejét kapirgáljuk most. Évente muszáj legalább egy szemétszedést összehozni, mert az ember nem képes elviselni a környezetében ezt a borzasztó koszmennyiséget. Napi szinten ezt nézzük, a mi életterünket teszik tönkre. Egy kilométeren ha megyünk, több tonnányit lehetne összeszedni. A Bogárzói-csatornáról ne is beszéljük, ahol bokáig ér a szemét 

– fejtette ki Nagy Sándor.

Mi lehet a megoldás?

A problémával kapcsolatban megszólalt Mihálffy Béla, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője is, aki elmondta, az a cél, hogy az itt élők minél hamarabb visszakaphassák az életterüket és a migráció előtti állapotokat, mivel most mindennapos küzdelmet folytatnak a bevándorlás okozta problémákkal. A képviselő elmondta, tavaly novemberben nyílt levélben fordult Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez az embercsempészek által hátrahagyott, gyakran kiégett, összetört gépjárművekkel kapcsolatban. Ezeket szerencsére azóta elszállították, de szemétből még mindig túl sok van.

A következő lépés a halmokban eldobált hulladék összegyűjtése és elszállítása. Ezek között új ruhák, táskák, élelmiszerek és személyes tárgyak vannak. A szeméthalmok viszont komoly veszélyt jelentenek a természetre és az élővilágra nézve, ezért különösen fontos, hogy megtisztítsuk ezektől a környezetet 

– fogalmazott Mihálffy Béla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában