Meg kellett szüntetni a lebegő zebrát Hódmezővásárhelyen

2024.04.13. 09:00

A kormányhivatal közérdekű bejelentésre indított vizsgálatot, a „leradíroztatás” mellett döntöttek

Kovács Erika

Egy dunántúli lakos bejelentésére hatósági eljárást indított a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal a hódmezővásárhelyi önkormányzat Oldalkosár utcai 3D-s zebrája miatt. A közlekedés biztonságának garantálása érdekében „leradíroztatták” a lebegő betontömbre hasonlító felfestést.

A kormányhivatal arra kötelezte az önkormányzatot, hogy szüntesse meg a „zebra lebegését”. Fotó: Kovács Erika
A kormányhivatal arra kötelezte az önkormányzatot, hogy szüntesse meg a „zebra lebegését”. Fotó: Kovács Erika

Mint lapunk is megírta, tavaly nyár végén 3D-s zebrát készített az önkormányzat Hódmezővásárhelyen, az Oldalkosár utcában, az Apró-talpak bölcsőde környezetében. Úgy nézett ki, mintha a csíkok helyén betontömbök hevernének, mások szerint pedig mintha a fekvő hasábok lebegtek volna az út felett. A cél az volt, hogy az autósok lassítsanak a zebra előtt.

A kormányhivatal egy bejelentésre most a 3D jelleg megszüntetésére kötelezte az önkormányzatot, amit a város közpénzen fenntartott internetes hírportálja, a Hódpress úgy kommentált, hogy a kormányhivatal meghekkelte a 3D-s zebrát. Lapunk erről a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalt kérdezte.

– A Hódmezővásárhely, Oldalkosár utcai gyalogos-átkelőhellyel kapcsolatban a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalhoz 2023. szeptember 5. napján érkezett közérdekű bejelentés, amelyben kifogásolták a járművezetőket megtévesztő felfestést. A kormányhivatal a bejelentés alapján hatósági eljárást indított, figyelemmel arra, hogy a jogszabályi előírások szerint tilos a KRESZ-ben illetve a közúti jelzések szabványaiban nem említett közúti jelzések alkalmazása. Az eljárás során a kormányhivatal, a közlekedés biztonságának garantálása érdekében, az útszakasz kezelőjét a felfestés eltávolítására és az eredeti állapot helyreállítására kötelezte 

– áll a válaszukban.

A Hódpress azt is írta, hogy a festés eltávolítása után az önkormányzat radikálisan megváltoztatta az átkelő beláthatóságát, az út menti sövényt több méteren át kivágatta. Csakhogy a sövény egy részét már tavaly októberben kivágták, méghozzá lapunk jelzése után. A 3D-s zebránál úgy megnőtt a bukszus, hogy egy felnőtt sem látszott ki belőle. Írásunkkal egy időben jeleztük a problémát a HMSZ Zrt. illetékesének. Dombi-Kiss László, a HMSZ Zrt. azóta „átszervezés” címszó alatt, a helyi közbeszéd szerint azonban politikai okok miatt lapátra tett munkatársa, a jelzésünk után, 1 órán belül nemcsak a kilógó ágakat vágatta le, hanem a beláthatóság miatt több méteren a bokrot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában