Helyi közélet

2024.04.22. 20:28

A lakosok nem akarják, hogy lemondjon a testület

Több mint százan vettek részt Csanádalbertin azon a lakossági fórumon, ahol a település vezetése az Ambrózfalva számlájáról Csanádalbertinek átutalt milliókról és a rendőrségi feljelentésről tájékoztatta a helyieket. Az ügyben érintett hivatali dolgozó férje elmondta, a felesége majdnem öngyilkos lett.

Kovács Erika

A 420 lelkes település lakói közül nagyon sokan részt vettek a fórumon. Fotó: Kovács Erika

Mint lapunk is megírta, Ambrózfalva nagy bajba került. Már hatvan napon túl tartoznak annak a vállalkozónak, aki a szociális szolgáltató központot újította fel. Erre pályázaton nyertek forrást, de kiderült, hogy a számlájukról eltűnt a pénz, azt a közös hivatal pénzügyes munkatársa Csanádalbertinek utalta át.

Párhuzamosan kezdtek vizsgálódni

Valószínűleg sem Ambrózfalva, sem Csanádalberti sem ússza meg az adósságrendezési eljárást. Erről a hétfő délutáni falugyűlésen is szó esett Csanádalbertin.

 Január elején még úgy tűnt, hogy 5 milliós pluszban van a költségvetésünk, de jelek mutatkoztak, hogy valami nincs rendben. Ambrózfalva polgármestere is jelezte, hogy nem tudják kifizetni a kivitelezőt, erre hiába kérte többször is a pénzügyest. Párhuzamosan kezdtünk vizsgálódni, így derült ki, hogy jogosulatlan pénzmozgások történtek az ambrózi számlán. Tavaly októberben 18 millió forint került át Csanádalberti számlájára. Később kiderült, hogy ez az összeg jóval több

 – mondta a falufórumon Csjernyik Zoltán polgármester.

Még nem találták meg, hol keletkezett a lyuk

Független könyvvizsgálót és jogi segítséget kértek fel, akik „mandátuma” a rendőrségi feljelentésig tartott.

Csjernyik Zoltán azt mondta, a testület és ő vállalják az erkölcsi és politikai felelősséget, de nem terveznek lemondani. A jelenlévők közül többen szóban és tapssal is biztosították a testület tagjait a bizalmukról.

Sarkadi Péter, Csanádalberti, Ambrózfalva, Nagyér és Pitvaros közös hivatalának jegyzője megerősítette, 42 millió 900 ezer forint hiányzik Ambrózfalváról, de ez a pénz Csanádalbertiről is hiányzik, 2022-ig visszamenőleg nem találták meg, hogy hol keletkezhetett a „lyuk”. Kiderült, hogy a jegyző személyi igazolványát is felhasználhatták a jogtalan átutalásokhoz.

A pénzügyes férje lemondott

A lakossági fórumon részt vett a pénzügyes férje is, aki 26 évi szolgálat után lemondott a képviselői mandátumáról és az alpolgármesteri posztjáról, amit 2010-től töltött be.

 Március 18-án derült ki, hogy nagy a baj. A feleségem egy liter pálinkával és gyógyszerekkel elindult a vakvilágba. Végül hazajött, mert nem akart fájdalmat okozni a családnak. Ha meghal, akkor mindent rá lehetett volna kenni, és nem tudta volna megvédeni magát. Feleségem vállalja a felelősséget azért, amit ő tett. Március 20–21-én bement dolgozni, hogy keresse a hibákat, hogy mi vezethetett idáig

 – sorolta a volt alpolgármester. Szerinte a rendőrségi feljelentés előtt házon belül kellett volna kideríteni, mi történt. Arra kérte a csanádalbertieket, ne csak azt nézzék, hogy egyszer hibázott a felesége, hanem a sok jót is, amit 25 éven át tett.

A fórum végén Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere úgy fogalmazott, a közös hivatalú településeknek most össze kell zárni a bajban. Nagyér áthidaló kölcsönt biztosít addig a két településnek, amíg az ügy nem rendeződik. Megírtuk, Pitvaros is felajánlotta, hogy a tanév végéig finanszírozza az ambrózi óvodát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában